Recept nedelje: Slani štapići 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Slani štapići – pecivo koje se brzo priprema, a još brže nestane. Možete ih pripremiti na razne načine – od integralnih brašna, od belog brašna, sa semenkama ili bez…

Slani štapići mogu biti pikantni – ljuti. Kada se spomenu slani štapići, obično se misli na štapiće od običnog brašna koji su preliveni smesom od soli i brašna. Moji štapići su sticajem okolnosti sada malo drugačiji.

Ukoliko želite da napravite klasične slane štapiće, pogledajte recept koji se nalazi ovde.

Slani štapići, sastojci:

3 dl mlake vode

10 g kvasca

1 ravna kašika šećera

4 kašike ulja

1 kašičica soli

450 g mekog brašna

50 g palente ili kukuruznog griza (okvirno)

 Slani štapići, priprema: Pošto je ovo testo meko, sve sastojke umesim odmah bez prethodnog aktiviranja kvasca (sve osim palente). (Kvasac prethodno aktiviram u slučaju kada proveravam njegovu ispravnost). Testo sam podelila na deset delova i napravila jufkice koje sam oblikovala uz pomoć ulja jer je testo meko i lepljivo. Nakon desetak minuta sam oblikovala štapiće uz pomoć palente – jufkice sam prvo dobro uvaljala u palentu, a potom ih oblikovala. Ređala sam ih u pleh koji sam obložila papirom za pečenje. Štapiće sam posula rendanim kačkavaljem koji je baš slan, pa je skoro zamenio slani preliv. Podrazumeva se da ih možete posuti i/ili preliti po želji.

Slani štapići se peku 15-tak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Možete ih peći i koji minut duže.

Recept nedelje: Slani štapići 2

Što se tiče kvasca, uvek stavljam manje u odnosu na preporučene količine, a sada sam imala samo 10 g, pa i da sam htela da stavim više, nisam bila u mogućnosti.

Testo možete da napravite onako kako ste navikli – sa više ili manje kvasca, uz dodatak praška za pecivo, čvršće ili mekše…

Uvek biram čvršća testa jer su ona lakša za oblikovanje, a peciva zadržavaju oblik. I naravno, ono što se pokazalo kao dobro jeste da je testo uvek bolje kada se duže odmara (oslobađa se gluten, a testo bude elastičnije).

Hleb ili peciva pripremljena od mekšeg testa brže gube na svežini, pa ukoliko ih pripremate za sutradan, umesite malo čvršće testo.

I eto, svi srećni i zadovoljni.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari