Da li volite slatke biskvite i kako ih najčešće pravite? Za koji oblik se odlučujete – kuglof, hleb, mafine ili klasičan pleh?
Sada sam izabrala oblik hleba, pa odatle potiče naziv „slatki hleb“. Pomenuti oblik mi je bio najzgodniji za pakovanje i transport.
Slatki hleb, sastojci:
- 3 jajeta
- 250 g šećera
- 2 dl mlakog mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 3 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 120 g otopljenog putera
- 250 g bobičastog voća
- vanilin šećer
- korica limuna
- 100 g komadića tamne čokolade
Slatki hleb, priprema:
Penasto umutite jaja i šećer, dodajte toplo mleko i kvasac.
Ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. Potom dodajte brašno (odvojite 2 kašike od 3 šolje), dobro izmešajte i ponovo ostavite na toplom mestu da testo naraste.
Izmešajte 2 kašike brašna (koje ste prethodno odvojili) sa praškom za pecivo i umešajte u testo koje je naraslo.
Dodajte otopljeni puter (margarin ili ulje) umutite mikserom, pa dodajte sve ostale sastojke i izmešajte.
Za ovu količinu testa su vam potrebne 2 modle za hleb. Obložite ih papiriom za pečenje i sipajte smesu. Slatki hleb pecite oko 40 minuta na 170-180 stepeni.
Čačkalica test za proveru da li je hleb pečen.
Ohlađen slaki hleb možete posuti šećerom u prahu, kakaom, preliti čokoladnom ili nekom drugom glazurom.
Ja sam ga ostavila bez ičega.
Napomene:
Ovo je bio eksperiment. Nikada nisam dodavala kvasac u ovakve biskvite do sada. Ovu smesu možete peći u običnom plehu, u modli za kuglof, mafine…
Ako koristite veći pleh, dobićete tanji kolač, pa ga pecite kraće. Što se tiče voća, stavite ono što imate i volite.
Ja sam koristila višnje, borovnice, aroniju i brusnice.
Meni su ovakvi biskviti lepši i ukusniji kada odstoje bar nekoliko sati ili prenoće. Kolač je svež nekoliko dana (pod uslovom da ga čuvate dobro upakovanog u kesu.)
Možete dodati i neko suvo voće.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.