Leopard hleb možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).
Još jedan recept za ovu vrstu kolača, možete naći OVDE. Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažemo sledeću kombinaciju.
Sastojci za 1. deo:
- 250 g belog brašna, tip 400
- 1 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika otopljenog maslaca
- 1,5 dl toplog mleka
Sastojci za 2. deo:
- 50 g integralnog brašna
- 100 g brašna tip 500
- 1 kašičica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika čokolade u prahu
- 1/3 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika otopljenog maslaca
- 80-90 ml toplog mleka
Sastojci za 3. deo:
- 150 g brašna tip 500
- 25 g kakaoa
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/3 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika otopljenog maslaca
- 1 dl toplog mleka
Priprema svakog testa je ista:
Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. (Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu. Testa podelite na isti broj delova (6-7).
Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) – napravite rolnice dužine modle, približno.
Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte. Belo testo razvijte isto kao tamno. Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa.
(Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
Ređajte ih u modlu. Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).
Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta. Secite ga oštrim nožem kada se ohladi.
Uz leopard hleb odlično ide čokoladni ili lešnik krem.
Hleb prvo pečem na nižoj temperaturi da ne bi popucao. Podrazmeva se da ga možete peći onako kako ste navikli.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.