O blagodetima aronije vam neću pisati. Pretpostavljam da ste do sada svi čuli dosta na tu temu.
Ukoliko niste, Gugl je to da pomogne.
Slatko od aronije – jednostavno za pripremu, a ukusno i fino. Mnogi kažu da je aronija gorka. Ako mene pitate, nije gorka već opora i nedostaje joj kiselina.
Zato u sve sa aronijom dodajem sok od limuna.
Slatko od aronije, sastojci:
- 1 kg aronije
- 1 kg šećera
- 2 dl vode
- 2 srednja limuna
Slatko od aronije, priprema:
Aroniju očistite od peteljki i operite.
Šećer i vodu stavite u šerpu većeg prečnika i kuvajte na nižoj temperaturi desetak minuta.
Dodajte aroniju i od momenta vrenja kuvajte 15-tak minuta, pa dodajte sok od jednog limuna i jedan limun isečen na kolutove.
Kuvajte još desetak minuta.
Slatko možete sipati odmah u čiste tegle ili šerpu pokriti krpom i sačekati da se ohladi, pa sipati u tegle.
Nakon otvaranja, slatko od aronije čuvajte u frižideru.
Napomene:
Dužina kuvanja zavisi od količine koju kuvate kao i od veličine šerpe.
Ukoliko ne volite limun, izostavite ga.
Tokom kuvanja proveravajte gustinu sirupa, ali uzmite u obzir da će biti gušći kada se ohladi.
Sipajte malo sirupa na tanjirić i ohladite, ako ima gustinu ređeg meda, to je to.
Limun uvek kuvam, nikada ne stavljam na kraju.
Mnogi u slatko od aronije stavljaju raztne začine – karanfilić, zveZdasti anis, cimet, vanilin šećer…
Meni se ova kombinacija najviše dopada, pa sam ga iz tog razloga tako pripremila.
Svako prema svom ukusu.
Mera je za cca 4 teglice od 375 ml.
Za pripremu slatkog i likera, osim sveže, možete koristiti i zamrznutu aroniju.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.