Recept nedelje: Slatko od aronije

Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Ostavite komentar


  1. Ovo slatko nisam pravila ali mora da je odlicno, kako sve\e aronije ima jos na pijacama odmah ga treba probati . Uvek sam se pitala , a dosla sam do zakljucka da sve sto su stari radili nista nisu radili uzalud, tako sam dosla do zakljucka, a danas je to otkriveno , da se rostilj jede obavezno uy crni luk, danas kazu da crni luk ibija kancerogenost na mesu sa rostilja ima jos mnogo takvih slicnih stvari ali nikako mi nije jasno zasto su stari svako jutro prvo uzel kasiciu sltka pa popili casicu ljute rakijice, popili soljicu kafe i posle svega popili veliku casu vode , mora da i tu za svaku stvar postoji razlog ali danasnja nauka ovaj redosled jos nije utvrdila , jeste za med i vodu , ali za ostalo nije a evo od mene Slatko do smokava :
    500 gr. smokava, zelenih malih
    1 kg secera
    sok od pola limuna
    1 komad vanilije
    Jos zelene i manje smokve izbodu se skroz iglom i kuvaju , svaki put kada voda provri promeniti je smokve ocediti naliti drugom vodom pustiti da provri prosuti vodu i tako uraditi tri puta . Ocedjenim smokvama pazljivo skinuti tanku kozicu pa ih ponovo iz tri puta prokuvati svaki put nalivati novom vododm a onda ih dobro ocediti . Secer naliti sa 3 dcl vode da kuva, kuvati ga na blagoj temperaturi dok tecnost ne buda gusta , kuvati secer sa sipkom vanile, pred kraj se doda sok od limuna i stave oguljene smokve, kuva se jos desetak minuta , stave se smokve sa tecnoscu u teglice , zatvore metalnim poklopcima pa sve na pasterizaciju od pola sata . Ako bi ste imali dobar i pouzdan recept , a ovde su svi takvi, za dzem od smokava molim vas da ga ako je ikako moguce napisete iduci put , da pravimo komsike i ja dok smokve ne prodju ..

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.