Recept nedelje: Slatko od lubenice 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sočna, osvežavajuća, hranljiva, a dijetalna – lubenica. Voće koje je, u stvari, povrće. Lubenicama je sezona od jula do septembra i tada su najukusnije. Možete ih jesti samostalno ili ih dodavati u voćne salate.

Od lubenica se ne pripremaju poslastice, ali ni zimnica. Ono što možete sačuvati za zimu jeste kora. Od kore možete napraviti ukusno i dekorativno slatko.

Sastojci:

350 g očišćene kore od lubenice

300 g šećera

1 dl vode

1/2 manjeg limuna

vanila po ukusu

Recept nedelje: Slatko od lubenice 2

Priprema:

Koru od lubenice isecite na manje kockice.  Rastvorite 1/2 kašičice sode bikarbone u ok 2 dl vode, stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne). Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru. U šerpu stavite šećer i vodu. Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice. Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške. Po želji začinite komadićima štapića vanile.

Slatko pokrijte krpom i ostavite ga da se ohladi. Potpuno ohlađeno slatko od lubenice, sipajte u čistu teglicu. Teglicu zatvorite celofanom, a potom metalnim zatvaračem.

Ukoliko ne volite miris i ukus limuna, u slatko od lubenice možete dodati prstohvat limuntusa ili vitamina C u prahu. Količina je za oko 350 ml slatkog.

Napomena:

Birajte lubenicu sa debljom korom.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari