U poslednje vreme sam više puta čula da mnogi ne znaju šta je sočivo i da ga nikada nisu jeli. Ima više vrsta sočiva, a ja najčešće koristim zeleno.
Crveno malo ređe, uglavnom za čorbe. Sočivo se brzo priprema. Od njega možete napraviti razna jela.
Najčešće ga pripremam na sledeći način.
Sočivo, sastojci:
- ulje po potrebi
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 šargarepe, iseckane
- komad celera, iseckan
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1/2 praziluka, iseckanog
- 300 g sočiva
- 1 kašika ovsenih pahuljica
- 2 lovorova lista
- začini po ukusu: so, biber, mrvljena ljuta paprika, peršunov list…
Priprema:
Sočivo najčešće potopim nekoliko sati bez obzira što se ono brzo kuva.
Ako nemam vremena, držim ga u toploj vodi dok pripremam ostale sastojke.
Na vrelom ulju propržite crni luk, dodajte celer i šargarepu, pržite kratko, pa dodajte alevu papriku.
Potom dodajte sve ostale sastojke i sipajte oko 1 l vode.
Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša.
Začinite po ukusu.
U zavisnosti od toga da li želite čorbu ili varivo, sipajte više ili manje vode.
Dok kuvate sočivo, možete sipati manje vode, pa je dodavati postepeno po potrebi.
I to je sve.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.