Ribizle – male crvene, crne, bele, bobice koje obiluju mineralima i vitaminima.
Ribizle nisu baš zastupljene u ishrani.
Jednostavno, ljudi nemaju naviku da ih kupuju. Često ih koristim u sezoni, najčešće crvene, ponekada i crne.
To je baš ovo doba godine. Ribizle imaju lepu aromu.
Od njih se najčešće priprema sulc/žele, slatko kao i razni džemovi.
Vrlo su dekorativne, pa često krase torte i kolače. Samo ribizle ili kombinacija, odlučite sami.
Ovo je jednostavan recept za sok od ribizle.
Sastojci:
600 g ribizla
150 g šećera
1,5 l vode
Priprema:
Sjedinite ribizle, šećer i vodu. Prokuvajte kratko – oko 5 minuta od momenta vrenja.
Kada se sok ohladi, stavite ga u frižidr da odstoji nekoliko sati, a potom ga procedite.
Količine sastojaka su okvirne, možete ih menjati i prilagoditi ukusu.
Ribizle su kisele, pa nije potrebno dodavati kiselinu u sok.
Ukoliko se odlučite da napravite sok sa manjim udelom voćnog sadržaja, da dodate više vode i šećera, podejate i neku kiselinu po izboru.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.