Sncokretov hleb ili hleb sa suncokretom. Uživam da mesim i eksperimentišem.
Posebno volim da pravim hlebove i peciva.
Mnogi kažu da neke od hlebova koje pripremam nikada nisu videli, a još manje probali. Potrebno je samo malo mašte oko kombinacije sastojaka i to je sve.
Sastojci:
- 500 g crnog brašna (tip 850 ili 950)
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 10 g svežeg kvasca
- 100 g oljuštenog suncokreta
- 2 dl mlake vode
- 1 dl gazirane vode
Priprema:
Izblendirajte suncokret sa mlakom vodom. Kvasac i šećer razmutite u kiseloj vodi. U činiji sjedinite sve suve sastojke, napravite udubljenje, sipajte pastu od suncokreta i kvasac.
Umesite testo.
Ostavite ga da naraste – da se udvostruči.
Oblikujte hleb, dekorišite ga po želji semenkama suncokreta i ostavite na toplom mestu da naraste, 20-tak minuta.
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 20 minuta i 15-tak minuta na 200 stepeni. Hleb prvo pečem na nižoj, pa na višoj temperaturi kako bi bolje narastao s obzirom da ima „teške“ sastojke – crno brašno i pastu od suncokreta.
Hleb možete napraviti od kombinacije crnog i belog brašna tip 500 u odnosu 1:1.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.