Suši je japansko jelo vrlo popularno u celom svetu, kažu da se u Japanu priprema drugačije nego po ostalim zemljama.
Ako ste ljubitelj vog jela, ne brinite, priprema nije komplikovana. Ja sam ga sada prvi put pripremala i iz iskustva vam kažem da nije u pitanju ništa što ne možete da pripremite u kućnim uslovima pod uslovom da imate sve neophodne sastojke.
Sushi rice tj. pirinač za suši možete nabaviti u većim marketima. Mada mislim da bi mogao da posluži i kočanski.
Što se tiče ostalih sastojaka, potrebe su vam nori alge, a ostalo po izboru i ukusu. Ja sam izabrala pečeni celer (pomfrit od celera malo začinjeniji) recept je ovde .
Pored celera, koristiila sam i prženu šargarepu (isekla sam je na štapiće i kratko pržila na vrelom ulju, začinila sam je biberom i solju.)
Pirinač za suši nije komplikovano skuvati.
Suši, sastojci:
- 1 šolja pirinča za suši
- 2-3 nori alge
- pržena šargarepa
- pečeni celer
- susam
- soja sos
Za pirinač:
- 3 kašike pirinčanog sirćeta
- 1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
- 1-2 kašičice šećera
Priprema:
Prvo treba skuvati pirinač.
Operite ga iz nekoliko voda.
Prelijte ga vodom i ostavite da malo odstoji, oko pola sata.
Prelijte ga sa 1,5 šoljom vode i kuvajte na nižoj temperaturi dok se voda ne upije (15-ak minuta).
Pirinač držite u poklopljenoj šerpici dok se ne ohladi.
Za to vreme pripremite preliv od sirćeta – sjedinite sirće, so i šećer u manjoj šerpici.
Mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine tj. dok se so i šećer ne otope.
Smesa treba kratko da vri.
Kada se prohladi, izmešajte sa pirinčem. Sada sledi uvijanje rolnica. Potreban vam je podmetač za sto od bambusa ili nešto slično.
Na podmetač za sto stavite nori algu, rasporedite pirinač (1/2 količine ili 1/3).
Ruke navlažite vodom kako biste lakše rasporedili pirinač.
Na kraj stavite punjenje i uvijte rolnicu uz pomoć podmetača.
To je to.
Isecite rolnicu i poslužite uz soja sos ljuti sos, wasabi…
Nisam ljubitelj morskih plodova, riba, algi… Suši sam napravila samo iz znatiženje. Prethodno sam od sličnih jela pripremala onigiri za potrebe snimanja video recepata.
Sastojcu su isti, samo se oblik razlikuje. Nisam ljubitelj sušija s obzirom da alga ima intenzivan miris…
Kažu da se ovo jelo zapravo ne zove suši već maki rolnice. S obzirom da vodlim da eksperimenišem, mapravila sam i „suši“ sa zeljem. Način pripreme je isto, samo sam umesto nori alge koristila blanširano zelje. Sa zelja treba skinuti žilu i blanširati ga na uobičajen način.
Ocediti ga od vode i iseči na pola popreko. Listove sam ređala i preklapala kako bih dobila kvadrat. Sve ostalo je isto – pirinač, punjenje…
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.