Tabule je libanska salata čiji je glavni sastojak peršunov list.
Ali to ne znači da količine sastojaka ne možete da prilagodite svom ukusu i npr. smanjite količinu peršunovog lista, a povećate količine nekih drugih sastojaka.
Pored peršunovog lista, ova osvežavajuća salata sadrži kus-kus, bulgur, proso, kinou ili neku drugu žitaricu, kao i paradajz, crni luk, začine…
Moj predlog je sledeća varijacija na temu pomenute salate.
Tabule salata, sastojci:
- 100 g bulgura
- 200 ml vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 vezica peršuna
- 2 paradajza
- sok od pola limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- mleveni biber po ukusu
- listovi sveže nane (po ukusu)
Priprema:
Prokuvajte vodu i so, pa sipajte bulgur.
Poklipite šerpicu i smanjite temperaturu. Kuvajte oko pet minuta, a potom ostavite bulgur da odstoji u poklopljenoj šerpici i ohladi se.
(Količinu vode prilagodite ukusu i pratite uputstvo sa pakovanja. Žitarice i testenine volim kada su malo bolje skuvane.)
Dok se bulgur hladi, peršunov list iseckajte što sitnije.
Paradajz takođe isecite na manje komade. Dodajte sve ostale navedene sastojke, pa umešajte ohlađen bulgur.
I to je to, salata je gotova.
Napomene:
Crni luk sam izostavila jer ga ne volim, ali vi ga možete dodati.
Sastojake i količine prilagodite ukusu.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.