Ili namaz sa krastavcima?! Tarator nisam pripremila po originalnom receptu prvenstveno zbog toga što ne jedem kiselo mleko i slične stvari.
Imala sam nameru da kiselo mleko zamenim mešavinom navedenih semenki – da napravim retku smesu, ali s obzirom na ukus koji vrlo prija nepcima, gusta smesa je zamenila retku.
Ukoliko postite ili ste vegan, iz recepta eliminišite parmezan i napravite namaz po vašoj meri.
Takođe, ukoliko dodate malo više vode, možete napraviti preliv za salatu.
Imate bezbroj mogućnosti…
Sastojci:
- 2 kašike seckanih oraha
- 2 kašike oljuštenog suncokreta
- 2 kašike pečenog susama
- 2 kašike parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- so i biber po ukusu
- voda po potrebi
- 1 kašičica balzamiko sirćeta
- 1 srednji krastavac
Dekoracija:
Seckani orasi, listovi sveže nane, kapari, balzamiko sirće, maslinovo ulje.
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, osim krastavca. Sipajte malo vode i blendirajte uz povremeno dodavanje vode.
Vodu sipajte dok ne dobijete željenu gustinu.
Iseckajte krastavac na sitnije kockice i sjedinite sa smesom koju ste dobili.
Dekorišite navedenim sastojcima. Ukus je više od očekivanog.
Biber, orasi i beli luk su dobitna kombinacija. Krastavac daje osvežavajuću notu. Susam i suncokret pored oraha, ovoj salati/namazu daju kremastu strukturu.
Po meni uz ovu kombinaciju ide sveža mirođija. Mislim da bi joj ona dala još posebniju notu, ali nisam je imala.
Pata u svom receptu napominje da se kiselo mlek može zameniti vodom i sirćetom, ali s obzirom da volim da eksperimentišem, odlučila sam se za ovakvu kombinaciju.
Gust, kao pašteta ili namaz, pogodan je za razne zalogaje i zalogajčiće.
Napravila sam za rođendan i oduševila goste.
Originalni recept koji možete naći OVDE mi je poslužio samo kao inspiracija.
U pitanju je blogerska igrica sa idejom da se istraži i sačuva od zaborava „Veliki narodni kuvar“ autorke Spasenije Pate Marković.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.