Recept nedelje: Tiramisu i jedna priča 1Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Tiramisu ili „kao tiramisu“, kako god mislite da treba. Kažu da je jedan originalni recept za tiramisu, a sve ostalo varijacije na temu. Varijacije na temu su poželjne jer svako priprema po svom ukusu i prema svojim mogućnostima.

Tiramisu, sastojci:

Recept nedelje: Tiramisu i jedna priča 2
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 6 žumanaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake*
  • 500 g maskarpone sira**
  • 3 dl jače crne kafe (proceđene)
  • 1 kesica vanilin šećera (ili aroma vanile)
  • po ukusu rum (ili aroma ruma)
  • 36 komada piškota (ili 2 veća pakovanja, ukupno cca 400 g)
  • kakao prah po potrebi (1-2 kašike)
Tiramisu, priprema:

Žumanca umutite sa šećerom u prahu i skuvajte na pari, na uobičajen način.

(U suštini, za tiramisu se koriste živa/sirova žumanca, pa ukoliko ih inače koristite, slobodno preskočite ovaj korak, kuvanje na pari.)

Ohlađena žumanca sjedinite sa maskarpone sirom, umutite mikserom, a potom umešajte umućenu slatku pavlaku.

U kafu umešajte rum i vanilin šećer i umačite piškote vrlo kratko. Ređajte ih u podudu, na poslužavnik ili u činijice (stvar izbora)

Piškote, fil, piškote, fil, pa pospite kakao prahom. Tiramisu ostavite u fružideru da se fino ohladi i poslužite.

Recept nedelje: Tiramisu i jedna priča 3
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Napomene:

Što se tiče maskarpone sira, možete ga zameniti krem sirom po izboru.

Koristila sam mlečnu slatku pavlaku (nezaslađenu), a ukoliko koristite neki zaslađeni šlag krem, količinu šećera prilagodite ukusu.

Umesto obične crne kafe, možete koristiti instant kafu.

Rum i vanilin šećer nisu obavezni, obično se koristi amareto liker.

Sve po ukusu i izboru.

Recept nedelje: Tiramisu i jedna priča 4
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Tiramisu je nastao u Italiji u gradu Trevizo u 19. veku.

Tiramisu u prevodu znači „podigni me“.

U početku se za pripremu ove svetski poznate poslastice koristio rikota sir, a kasnije maskarpone.

U kafu se dodavao marsala liker, tj. slatko desertno vino koje ima posebnu aromu.

U početku se za pripremu tiramisua koristio tanak biskvit, a kasnije su se počele koristiti piškote.

Takođe, kažu da su oni manje imućni umesto biskvita koristili sredinu starog hleba.

Neki osnovni recept za pripremu krema za tiramisu bi bio:

  • 3 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 300 g maskarpone sira
  • tanak bikvit za torte i rolate (ili piškote)
  • zaslađena kafa i nezaslađeni kakao.

Žumanca se umute penasto sa šečerom i sjedine sa maskarpone sirom,

Biskvit se isprska zaslađenom kafom (dodatak Marsale koja se koristi i za zabajone), premaže se fil.

Broj redova nije bitan, završni sloj je krem koji treba bogato posuti kakaom.

Naravno, svaka varijacija na temu je dobrodošla.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari