Recept nedelje: Umak od plavog i crvenog paradajza 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Začini pojačavaju ukus hrane. Daju joj dodatnu aromu… Ali pored svega navednog, začini imaju pozitivno dejstvo na čuvanje/konzerviranje hrane.

S obzirom da ne koristim konzervans prilikom pripremanja zimnice, začini su neizbežni sastojci. Ovaj pikantni umak je pogodan i za post na vodi jer se priprema bez ulja. Ima blagi orijentalni ukus. Umak možete koristiti kao namaz za hleb, možete ga dodavati u razna jela, čorbe, paštete, testenine, salate… Crveni i plavi (patlidžan) paradajz predstavljaju još jednu idealnu kombinaciju.

Od ove količin ćete dobiti 1 l umaka. Recept nedelje: Umak od plavog i crvenog paradajza 2

Sastojci:

  • 600 g crvenog paradajza
  • 800 g plavog paradajza
  • 1 ljuta paprika
  • 1 cm đumbira
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2-3 lovorova lista
  • 1/2 kašičice origana
  • 1 ravna kašika šećera
  • 1 ravna kašika soli
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

Crveni i plavi paradajz oljuštiti i iseckati na kockice. Staviti u šerpu (prečnika oko 25 cm) i krčkati na nižoj temperaturi 15-tak minuta, pa dodati sve navedene sastojke osim sirćeta. (Papriku, đumbir i beli luk usitniti.) Dinstati umak još 15-20 minuta. Na kraju umešati sirće. Umak sipati u sterilisane teglice, staviti u dunst i čuvati na uobičajen način – kao ostalu zimnicu.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari