Po ovom receptu za biskvit (sa manjim izmenama) pripremam gotovo svaki voćni kolač ovog tipa. Recept su mama i tetka dobile od strine. Tako je zapisan i u mojoj svesci: „Voćni kolač (od strine)“.
Lep je sa bilo kojim voćem, ali po meni je najlepši sa višnjama ili šljivama.
Sastojci:
3 jajeta
1 šolja šećera
1 šolja kiselog mleka
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
voće po potrebi (oko 500 g očišćenih šljiva)
Priprema:
Jaja umutiti sa šećerom. Dodati jogurt i ulje, a potom brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sjediniti sve sastojke – umutiti mikserom. Testo sipati u podmazan pleh prečnika oko 25 cm i poređati šljive. Peći u zagrjanoj rrni na 170 stpeni oko 25 minuta.
Recept koji imam zapisan u svesci je malo drugačiji u odnosu na onaj po kom pravim. Smanjila sam količine nekih sastojaka, a količinu voća sam povećala.
Sastojci po strininom receptu:
2 jajeta
2 šolje šećera
1 šolja kiselog mleka
3/4 šolje ulja
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
voće po potrebi
Kolač će biti ukusan po kom god receptu da ga napravite. Umesto kiselog mleka često koristim jogurt.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.