Dok breskvama ne prođe sezona ili ako imate višak voća. Ne moraju biti samo breskve – možete koristiti i šljive, jabuke, kruške…
Zapečene breskve sam napravila jer smo imali višak, pa kako se ne bi pokvarile…
Prilikom služenja ih možete obogatiti sladoledom, šlagom, orašastim plodovima, čokoladom…
Sastojci:
- 1,5 kg bresaka (okvirno)
- 1 kašika sitnog pšeničnog griza
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 2-3 kašike kristal šećera
Priprema:
Breskve operite, presecite, izvadite koštice i isecite na komade srednje veličine.
Ukoliko su breskve manje, možete ih iseći samo na pola.)
Poređajte ih u pleh.
Pospite ih grizom, vanilin šećerom, cimetom i običnim šećerom.
U pleh sipajte 1 dl vode.
Pleh pokrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Pecite 15-tak minuta, pa skinite foliju i pecite još 15-tak minuta.
Dužina pečenja zavisi od jačine vaše rerne kao i od toga koliki su komadi breskve.
Napomene:
Ovako pripremljene breskve možete poslužiti i tople i hladne.
Količina šećera zavisi od toga koliko su breskve slatke. Ukoliko su dovoljno slatke, ne morate dodavati šećer. Ukoliko izostavite šećer, po ukusu, prilikom služenja ih možete preliti medom. Sve sastojke prilagodite ukusu.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.