Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, pa se njihova upotreba preporučuje u dijetama. Obiluju vlaknima, pa daju osećaj sitosti. Tikvice volim u bilo kom obliku
Jedino nisam jela žive, za sada. Prijatnog su, neutralnog, ukusa. Broj kalorija se svakako povećava u zavisnosti od načina pripreme. Najidealnije bi bile barene ili grilovane, ali…
Sastojci:
700 g rendanih tikvica
1 šolja griza
3 jajeta
začini po ukusu: so, biber, beli luk, mleveni kim, kumin…
150 g tvrdog sira
po potrebi semenke (lan, susam, suncokret…)
3 kašike ulja.
Priprema:
Tikvice izmešajte sa grizom. Začinite ih po ukusu i dodajte umućena jaja. Pleh prečnika oko 27 cm premažite uljem i pospite brašnom. Sipajte smesu od tikvica, poprskajte ostatkom ulja. Dodajte izmrvljen ili rendan sir. Pospite semenkama po želji. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta na 220 stepeni.
Od začina možete koristiti ono što volite. Ovako pripremljene tikvice će biti podjednako ukusne ukoliko koristite samo so i biber. Možete ih jesti i tople i hladne. Kada se ohlade, lakše se seku. Mogu poslužiti kao podloga za kanapee.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.