Sezona tikvica dugo traje na moju radost. Ne znam da li ih volite, ali ja ih obožavam i često ih pripremam na razne načine.
Nešto slično sam pripremala pod nazivom „pica tikvice„. Ove zapečene tikvice su slične, ali ipak drugačije.
Zapečene tikvice, sastojci:
- 2 tikvice (cca 500g)
- 2-3 kašike ulja
- po ukusu: so, biber, origano.
- 3 kašike oštrog brašna
- 1,5 dl soka od paradajza
- 3-4 kašike parmezana
- 2 lista gaude (ili nekog drugog sira)
Priprema:
Tikvice operite i uklonite oštećenja ako ih ima.
Ne morate ih ljuštiti.
Isecite ih na šnite debljine oko 5 mm.
Možete ih preseći na pola. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje, poprskajte ulje. Tikvice uvaljajte u brašno ili ih blago pospite.
Poređajte u pleh, posolite, pobiberite i pospite origanom.
1 kašiku brašna izmešajte sa sokom od paradajza i premažite tikvice.
Pospite ih parmezanom i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15-tak minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Kada ih izvadite, poređajte komadiće gaude.
Ja sam dodala svežu mirođiju jer nisam imala drugo začinsko bilje, a vi možete staviti ono što imate ili volite.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.