Rižoto je tradicionalno italijansko jelo čiji je glavni sastojak pirinač. Italijani u rižoto najčešće dodaju parmezan što u našim krajevima nije običaj.
Pilav je jelo najsličnije rižotu. Rižoto, jelo od pirinča, možete pripremiti na razne načine.
Bitno je da imate glavni sastojak, pirinač, a sve ostalo može i ne mora.
Rižoto najčešće pripremam bez mesa, ali sa povrćem. Rižoto može biti postan, ali i mrsan.
Kako god da ga napravite, biće ukusan. Sada sam odlučila da ga „napijem“.
Belo vino mi se „vuče“ po frižideru mesecima. Kupila sam pavlaku za kuvanju čiji ukus inače ne podnosim.
A zašto sam je kupila – ne znam ni sama.
Da probam da je uvrstim u ishranu s obzirom da ne volim mlečne proizvode, ali jednostavno što ne ide, ne ide.
Mlečni miris, miris pavlake za kuvanje, ublažila sam belim vinom, a zamaskirala ga belim lukom i začinima.
Rižoto pripremljen na ovaj način je kremast i ukusan, a miris i ukus pavlake ne dolaze do izražaja.
Ukoliko ste ljubitelj mlečnih ukusa, možete staviti više pavlake u odnosu na navedenu količinu.
Rižoto je vrlo jednostavan za pripremu. Možete koristiti bilo koju vrstu pirinča. Ako volite, raskuvani pirinač – raskuvajte ga.
Ako volite „al dente“ – kuvajte ga malo kraće. Napravite ručak po vašem ukusu, a ne po uobičajenim pravilima.
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 šargarepa
- 1 paprika
- 1 šnit celera
- 1/2 patlidžana
- 5 šampinjona
- 1 šolja pirinča*
- 1 šolja belog vina
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 1 čen belog luka
- 2 kašike parmezana
- začini po ukusu: so, biber, kari, začinsko bilje.
*Za rižoto sam koristila kočanski pirinač.
Priprema:
Pirinač prokuvajte sa šoljom vode. Kada pirinač upije vodu, sklonite ga sa ringle.
Povrće isecite na sitnije kockice i propržite ga kratko na vrelom ulju i visokoj temperaturi.
Sjedinite povrće i pirinač, sipajte vino, pavlaku, parmezan, dodajte iseckan beli luk i začinite po ukusu.
Pecite u zagrejanoj rreni na 200 stepeni oko pola sata. Rižoto možete peći u zemljanoj posudi ili običnom plehu.
Za ovu količinu je dovoljna posuda zapremine oko 1,5 l.
Ukoliko niste ljubitelj belog vina, u rižoto možete sipati običnu vodu, a vino eliminisati.
Svi navedeni sastojci su se trenutno našli u frižideru. Ne morate pod obavezno sve staviti. Napravite kombinaciju za rižoto po vašoj meri.
Rižoto možete kuvati samo na ringli ili zapeći.
Napomijem da zapčeni rižoto ima drugačiji ukus u odnosu na onaj koji se samo kuva.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.