Novogodišnji medenjaci su neki vid dokaza da su praznici u kući.
Prvi put sam ih pravila, uvek sam mislila da je to nešto prekomplikovano. Prijatno me je iznenadilo što nimalo nije. A i lepo se čovek izigra dok ih iscrtava! Čak ni frosting (royal icing) nije teško napraviti!
Gledam objave po instagramu, i danima mi iskaču medenjaci. Kapiram, vreme im je, pravi ih narod, ali opšta pomama… U jednom sam trenutku pomislila da će neke stroge čike da mi zakucaju na vrata, otmu mi kompjuter i zabrane korišćenje društvenih mreža, jer medenjake napravila nisam! Šta ću, kud ću, uzmem i napravim ih!
Našla sam sto hiljada recepata na ovu temu. Sludeše me ljudi skroz. Te testo mora da odleži preko noći, te nemoj ovo, te stavi ovo… A svi izgledaju perfektno! Rešim da napravim neku svoju mešavinu, pa kako bude! I bi odlično! Ne budu previše tvrdi (mada od stajanja omekšaju) i zgodno je testo za pravljenje božićnih kućica, jer možete da potkrajcujete krajeve i napravite lepe ravne linije, koje su vam neophodne kad rešite da zidate od medenjaka.
Toplo vam preporučujem da se poigrate sa ovim testom, super je i kada želite da animirate decu. Pravite zajedno novogodišnje ukrase! Decu samo držite podalje od rerne, da ne bude pec!
Sastojci:
- 125g margarina
- 100g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 150g meda
- oko 500g brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
- 1/2 kesice praška za pecivo
- na vrh noža sode bikarbone
- 1 kašika ekstrakta ruma
- 1 celo jaje
Za frosting:
- 1 belanac
- šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte oko 400g brašna sa začinima, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Poigrajte se sa začinima onako kako želite. Super je da dodate anis, na primer, ali ja ga lično ne volim. Na laganoj vatri otopite margarin, med i šećer, pa to presipajte u sud sa brašnom. Dodajte jaje i ekstrakt ruma.
Umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ukoliko je potrebno, dodajte još brašna. Testo je dobro umešeno kada se ne lepi za podlogu. Razvucite testo debljine oko 0.5cm, i modlama vadite željene oblike. Slažite ih na pek papir i pecite oko 7 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ako vam se i učini da su meki, ne brinite. Kada se ohlade, stvrdnu se.
Ne mogu vam dati tačne mere za količinu šećera u prahu kada pravite frosting, ali računajte da će vam trebati minimum 100g na jedan belanac. Gustina treba da bude nešto između topinga i otopljenog eurokrema. Sipajte frosting u ćošak kese za zamrzivač, izbušite rupicu čačkalicom i lepo se poigrajte!
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.