![Recept: Novogodišnji medenjaci 1 Recept: Novogodišnji medenjaci 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2020/12/132685886_459428338383939_638968863118629407_n-e1608852725377.jpg)
Novogodišnji medenjaci su neki vid dokaza da su praznici u kući.
Prvi put sam ih pravila, uvek sam mislila da je to nešto prekomplikovano. Prijatno me je iznenadilo što nimalo nije. A i lepo se čovek izigra dok ih iscrtava! Čak ni frosting (royal icing) nije teško napraviti!
Gledam objave po instagramu, i danima mi iskaču medenjaci. Kapiram, vreme im je, pravi ih narod, ali opšta pomama… U jednom sam trenutku pomislila da će neke stroge čike da mi zakucaju na vrata, otmu mi kompjuter i zabrane korišćenje društvenih mreža, jer medenjake napravila nisam! Šta ću, kud ću, uzmem i napravim ih!
Našla sam sto hiljada recepata na ovu temu. Sludeše me ljudi skroz. Te testo mora da odleži preko noći, te nemoj ovo, te stavi ovo… A svi izgledaju perfektno! Rešim da napravim neku svoju mešavinu, pa kako bude! I bi odlično! Ne budu previše tvrdi (mada od stajanja omekšaju) i zgodno je testo za pravljenje božićnih kućica, jer možete da potkrajcujete krajeve i napravite lepe ravne linije, koje su vam neophodne kad rešite da zidate od medenjaka.
Toplo vam preporučujem da se poigrate sa ovim testom, super je i kada želite da animirate decu. Pravite zajedno novogodišnje ukrase! Decu samo držite podalje od rerne, da ne bude pec!
Sastojci:
- 125g margarina
- 100g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 150g meda
- oko 500g brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
- 1/2 kesice praška za pecivo
- na vrh noža sode bikarbone
- 1 kašika ekstrakta ruma
- 1 celo jaje
Za frosting:
- 1 belanac
- šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte oko 400g brašna sa začinima, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Poigrajte se sa začinima onako kako želite. Super je da dodate anis, na primer, ali ja ga lično ne volim. Na laganoj vatri otopite margarin, med i šećer, pa to presipajte u sud sa brašnom. Dodajte jaje i ekstrakt ruma.
![Recept: Novogodišnji medenjaci 2 Recept: Novogodišnji medenjaci 4](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2020/12/132506680_453486919376242_2810160466509560925_n.jpg)
Umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ukoliko je potrebno, dodajte još brašna. Testo je dobro umešeno kada se ne lepi za podlogu. Razvucite testo debljine oko 0.5cm, i modlama vadite željene oblike. Slažite ih na pek papir i pecite oko 7 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ako vam se i učini da su meki, ne brinite. Kada se ohlade, stvrdnu se.
Ne mogu vam dati tačne mere za količinu šećera u prahu kada pravite frosting, ali računajte da će vam trebati minimum 100g na jedan belanac. Gustina treba da bude nešto između topinga i otopljenog eurokrema. Sipajte frosting u ćošak kese za zamrzivač, izbušite rupicu čačkalicom i lepo se poigrajte!
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.