Moja tetka Ankica je doktor specijalista za sve vrste kolača. Ma koliko bili komplikovani za izradu, ona svaki svoj recept započinje sa: “Uuuuu, maki, pa to ti začas gotovo!” Često uopšte nije tako!
Mnoge njene recepte se još uvek ne usuđujem da isprobam, jer mi se u glavi zavrti već od samog čitanja. Sa druge strane, moja tetka ne zna da napravi makarone sa sirom i jajima zapečene u rerni. Napravi tortu za da padneš na nos, a makarone ne ume. To mi je oduvek bio najveći paradoks.
Pita sa kokosom se stvarno sprema brzinski, jeftina je i izdašna. Sada sam je pravila po originalnom tetkinom receptu, a sledeći put ću malo da eksperimentišem. Čini mi se da bi kokos mogao da se voli sa karanfilićem…
Sastojci:
- 500g tankih kora
- 300g kokosa
- 150g šećera
- 200ml ulja
- 250ml jogurta
- 4 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
Za preliv:
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- 600ml vode
Podmažite pleh za pečenje, pa ravno stavite jednu koru. Razmažite fil, pa stavite drugu koru. Slobodno savijajte kore, bogato ih premažite filom, i postupak ponavljajte sve dok imate materijala.
Poslednju koru ne premazujete. Pokupite krajeve koji vire i prelijte pitu mešavinom vode i ulja (otprilike 100ml vode i 50ml ulja). Ubacite u rernu zagrejanu na 220° i pecite dok lepo ne porumeni.
Dok se pita peče, skuvajte sirup od vode i šećera. Vrelu pitu prelijte vrelim sirupom, prekrijte alu folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.