Pita sa pilećom džigericom je nastala potpuno neplanirano. Džiga je trebalo da završi u pašteti, u (do juče) jedinom za mene svarljivom obliku za pojesti, ali desilo se čudo!
Naoštrena da ponovo pravim paštetu, svratim u mesaru da nakupujem namirnice. Gledam džigu, i nekako mi je delovala privlačnije nego obično. Skapiram da nije zamrzavana, jer nije plivala u posudi, a i boja joj je bila nekako “zdravija” od one koju sam obično sretala. Uzmem samo pola kila, kao dosta je. A uopšte nije bilo dosta…
Dođem kući, raspakujem, operem je, saseckam poveću glavicu crvenog luka, karamelizujem ga, dodam soli i malo bibera, i ubacim oceđenu džigericu. Već se psihički pripremim na miris koji ne podnosim. Taj neki metalno-kartonski, koji je glavni razlog moje intolerancije na ukus. Ma, jok… Ono iz šerpe počne da miriše predivno… Probam… Ma ne, nema šanse da mi se ovo sviđa, mislim se… Probam još jednom… Ladno mi se dopala pileća džiga na luku!!! Pljusnem ljutu tucanu… Evo, da me čovek pita zašto ja to do sada nisam volela! Upržim, i kao, neću ni da dodajem belo i batak, napraviću paštetu bez toga. Izgnječim viljuškom, a sve vreme mislim na vranjansku samsu, koju sam želela da pravim za praznike. Od sireva u frižideru samo krem sir i feta. Neće samsa od toga…
I sine mi ideja… Napraviću fuziju Francuske i Vranja, pa nek ide život!
I sama sam se iznenadila koliko je dobro ispalo!
Pišem vam odmah duplu meru, jer ćete vi, valjda, da kupite kilo ko ljudi!
Sastojci:
- 1kg pileće džigerice
- 2 veće glavice crvenog luka
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 500g kora za pitu (5 komada za svaki rol)
- 2 jaja
- 1,5dl mleka
- 1 prašak za pecivo
- brašno
- vegeta
- 80g kisele pavlake
- 1 čen belog luka
- ulje
- so, biber
Priprema:
Dakle, fil je pileća džiga na luku, to smo ustanovili.
Umutite jaje, dodajte mleko i prašak za pecivo, a zatim dovoljno brašna da se napravi smesa malo gušća od one za palačinke. Dodajte vegete po ukusu.
Prvu koru poprskajte mešavinom ulja i vode, pa zalepite sledeću. Preko druge kore premažite smesu od jaja i brašna, pa stavite sledeću koru. Dakle, neparna kora se prska uljem i vodom, parna smesom. Na petu koru rasporedite fil. Uvucite krajeve, i zarolajte pitu. Ne pritiskajte, zamotajte vazdušasto, jer će narasti. Postupak ponovite tri puta, da biste dobili tri cele rolne. Ostatak smese sa jajima razmažite preko pite, pospite malo ulja, prekrijte aluminijumskom folijom i ubacite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Smanjite odmah temperaturu na 180, Pecite tridesetak minuta, onda sklonite foliju i ostavite da se peče još 15. Kada lepo porumeni, premažite je pavlakom u koju ste dodali sitno seckani beli luk i malo vegete i vratite je da se pavlaka zapeče. Zapravo je ta pavlaka sa belim lukom Vranje u ovoj celoj priči. Tako se samsa premazuje.
Iskreno, ne znam je li bolja topla ili hladna. Doručkovala sam je, večerala, i ostavila za sutrašnji doručak.
Ovo je moj autorski recept. Volela bih da mi javite kad isprobate.
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.