Godine 1992, zimovala sam sa roditeljima u Bugarskoj. Dok smo doručkovali, dva mlađana Bugarčeta za susednim stolom jela su nešto iz grneta. Posle treće fotokopije narudžbine koju im je konobar doneo, usledilo je: „Molim vas, isto ono što jedu dečaci!“
Tada smo se porodično zaljubili u ovo tradicionalno bugarsko jelo, koje već 28 godina, bar dva puta mesečno, gostuje na mom trpezarijskom stolu.
Mama je recept izvalila na keca, i malo ga modifikovala. Zbog ovoga mi je zamrzivač pun smrznute sveže paprike i paradajza, jer za ovo se moraju imati namirnice u svako doba godine!
Leto je vreme paradajza i paprike, napravite zalihe na vreme, želećete ovo stalno da jedete!
Sastojci:
(za jednu osobu)
- 1 paradajz
- 1 paprika
- 1 čen belog luka
- 100g punomasnog sira (kravlji ili ovčji)
- 1 jaje
Priprema:
Isecite paradajz i papriku na kolutove i poređajte u podmašćeno grne ili tepsiju. Posolite i stavite u hladnu rernu. Uključite rernu na 200 stepeni i nakon 20 minuta izvadite iz rerne, pospite seckanim belim lukom i izdrobljenim sirom. Poklopite posude, vratite u rernu na 10 minuta.
Izvadite, razbijte jaje preko sira, dodajte nekoliko kolutova paprike i vratite otklopljeno u rernu. Jaje treba da ostane rovito, pa je dovoljno da se peče samo nekoliko minuta.
Ukrasite čerijem i bosiljkom.
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.