Recept: Sušeni paradajz 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Radni naslov ovog delikatesa zvanog sušeni paradajz, dok nisam otvorila teglu i odlepila od orgazma ukusa, bio je
ŠTA JE MENI OVO TREBALO?!

Zapremina ove tegle je 300g, a otprilike sam iskoristila kilogram paradajza. Obično kupujem najsitniji, ne volim one što deluju fotošopirano! Isekla sam ga na četvrtine, odstranila semenke i vodeni deo (ne bacajte to ni u ludilu! Iseckajte crni luk, dodajte so i ulje, i eto vam one čarobne vodice oko koje se većina nas posvađa sa porodicom, ko će to da omaže hlebom!).

Stavila sam paradajz u cediljku, dodala supenu kašiku soli, promešala i ostavila oko sat vremena da se ocedi višak vode. Poređala sam komade na pleh obložen pek papirom (bitno je da ih ne ređate jedan preko drugog, nego u red, vojnički!), a onda sam ih “posolila” šećerom, da bih paradajzu ubila kiselinu koja je neizbežna pri termičkoj obradi.

Recept: Sušeni paradajz 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

E, sad sledi najteži i najdosadniji deo posla! Sušenje u rerni koje traje pola večnosti! Moja rerna je iz devedesetih godina prošlog veka, pa verujem da je i zbog toga proces trajao duže. Fensi rerne sa ventilatorima su spas! Ako je nemate, budite spremni na sedmočasovno sedenje kod kuće!

U ovim će vam momentima biti kristalno jasno zašto je radni naziv bio ŠTA JE MENI OVO TREBALO?

Paradajz se suši na 100 stepeni. Ne smete da dozvolite da izgori, mora da zadrži crvenu boju. Osušen je kada u plehu nema vode i kada komadići potpuno izgube sjaj. Kad stignete do tog dela, na konju ste!Nakon toga, odškrinete rernu, i ostavite paradajz da se ohladi. Probajte jedan komadić, da biste znali da li je potrebno dodati još soli. Ja sam ubola pravu količinu! Ha!

Od začina sam koristila svež bosiljak, ruzmarin, origano i crni biber u zrnu. Vi možete da pustite mašti na volju. Dodajte beli luk, ljutu papriku, ne možete da pogrešite! Kad sve poređate, nalijte maslinovo ulje, i ovo čuvajte u frižideru. Već nakon dva dana, vaš sušeni paradajz je spreman za pojesti! Ukus je neverovatan! Uz aromatični kozji sir je pun pogodak!

Ulje koje ostane u tegli iskoristite za pripremu jela, predivno je!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari