Recept za baklavu koja sadrži 60 odsto manje kalorija 1Foto: Enez Selvi / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Baklava ima skoro 500 kcal na 100 grama, od čega oko 30 grama šećera, zato vam mi donosimo recept sa 60 odsto manje kalorija, odnosno sa samo 15 grama šećera na 100 grama baklave.

Tajna ove baklave je u prirodnom domaćem medu u kombinaciji sa eritritolom, zdravoj zameni za šećer – bez kalorija, koji se može kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, a niko neće da primeti razliku.

Potrebni sastojci za baklavu:

1 pakovanje kora baklave,

1 ½ šolje mlevenih oraha,

1 kašičica mlevenog cimeta,

½ šolje putera, rastopljenog,

mleveni pistaći po želji.

Za sirup:

½ šolje vrele vode,

½ šolje domaćeg meda,

½ šolje eritritola,

1 kašika limunovog soka,

1 kašičica ekstrakta vanile.

Način pripreme:

Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite posudu za pečenje sa malo otopljenog putera. U posudi za mešanje pomešajte mlevene orahe i mleveni cimet. Ostavite na stranu.

Odmotajte kore i pokrijte ih malo vlažnim kuhinjskim peškirom da se ne osuše. Uzmite jednu jufku i stavite je u podmazanu posudu za pečenje, premažite je otopljenim puterom pomoću četke za pecivo. Ponovite ovaj korak sa drugom korom, stavite je na prvu i premažite otopljenim puterom.

Pospite tanak, ravnomeran sloj mešavine orašastih plodova preko kora. Nastavite sa slojevima kora i mešavine orašastih plodova, premazivajući svaki sloj otopljenim puterom, dok se sva mešavina orašastih plodova ne potroši. Završite sa završnim slojem kora na vrhu, takođe ga premažite otopljenim puterom.

Oštrim nožem pažljivo isecite gornje slojeve baklave u dijamantske ili kvadratne oblike. Ovo će pomoći prilikom kasnijeg sečenja baklave. Baklavu pecite u zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, odnosno dok ne porumeni i ne postane hrskava.

Dok se baklava peče pripremiti sirup (agdu). U maloj šerpi pomešajte vodu, med, eritritol, limunov sok i ekstrakt vanile. Stavite smešu da lagano provri na srednjoj vatri, povremeno mešajući, i ostavite da kuva oko 5 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

Nakon što baklava izađe iz rerne, vruću baklavu odmah ravnomerno prelijte ohlađenim sirupom, ostavite da upije. Obavezno sipajte sirup između urezanih linija.

Ostavite baklavu da se potpuno ohladi i potopite u sirup nekoliko sati ili preko noći pre serviranja. Možete ukrasiti mlevenim pistaćima ili orasima, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari