Verujem da ne postoji osoba kojoj pekmez ili džem od kajsija nije omiljeni.
Ukoliko ne spada u vaše omiljene džemove, onda ga sigurno konzumirate u raznoraznim kolačima jer džem od kajsija ima posebnu aromu i najčešće je korišćen pekmez/džem za kolače.
Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove.
Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.
Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi.
Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.
Kada se priprema džem od kajsija, obično se dodaje veća količina šećera i krupni komadi voća.
S obzirom da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.
Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati.
Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih kajsija
- 300-400 g šećera.
Priprema:
Kajsije usitnite – isecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.
Vreme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne.
Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem od kajsija je gotov.
Ukoliko odjednom kuvate veću količinu, koristite veću šerpe.
U tom slučaju će se vaš džem od kajsija kuvati duže nego kada kuvate manju količinu.
Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 g), izmešajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.
Zatim ih kuvajte na uobičajen način.
Džem od kajsija možete zasladiti po ukusu.
Znam da mnogi stavljaju 500 g ili više na kg kajsija.
Po meni je i više nego dovoljno 250-300 g šećera na 1 kg kajsija.
Džem od kajsija je dovoljno sladak sa tom količinom šećera.
I pekmez i džem od kajsija treba čuvati na isti način – sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.