U emisiji „Praktična žena“, voditeljke Nataše Pavlović gostovala je Gorana Nastasić koja je podelila svoj recept za egipatski falafel.
Više ne znate šta da pripremite za ručak – donosimo vam ideju. Falafel – sve popularnije jelo u poslednjih nekoliko godina, a iako ga u svetu nazivaju čak i mediteranskim specijalitetom, ovo jelo jeste specijalitet zemalja istočne Azije i Severne Afrike.
Falafel je klasično bezmesno jele, koje se obično služi uz povrće. Može biti i zamena za meno, a ako želite lakši obrok, možete da ga jedete uz neki blagi sos i salatu.
Sastojci:
180 g pasulja/ boba
šaka korijandera
1 veza svežeg peršuna
1/2 kašičice kumina
1/2 kašičice sode bi karbone
1/2 praziluka
2 čena belog luka
susam
tahini+malo tople vode
beli luk
malo limuna.
Priprema:
Pasulj/bob ostavite u vodi preko noći, a zatim mu oljuštite opnu kada nabubri. Tako očišćen pasulj stavite u blender/seckalicu i izmiksajte sa ostalim sastojcima (korijander, peršun, kumin, soda bi karbona, beli luk i prazi luk).
Dobijenu smesu oblikujte u pljeskavice, uvaljajte u susam i pržite sa obe strane dok ne potamni.
Napraviti preliv od tahini paste, malo vode, limuna i belog luka i preliti preko falafela.
Za detaljan postupak pogledajte video:
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.