Recept za egipatski falafel: Jelo u koje ćete se zaljubiti na prvi zalogaj 1Foto: Aleksandr Kuzmin / Tetra Images / Profimedia

 

U emisiji „Praktična žena“, voditeljke Nataše Pavlović gostovala je Gorana Nastasić koja je podelila svoj recept za egipatski falafel.

Više ne znate šta da pripremite za ručak – donosimo vam ideju. Falafel – sve popularnije jelo u poslednjih nekoliko godina, a iako ga u svetu nazivaju čak i mediteranskim specijalitetom, ovo jelo jeste specijalitet zemalja istočne Azije i Severne Afrike.

Falafel je klasično bezmesno jele, koje se obično služi uz povrće. Može biti i zamena za meno, a ako želite lakši obrok, možete da ga jedete uz neki blagi sos i salatu.

Sastojci:

180 g pasulja/ boba

šaka korijandera

1 veza svežeg peršuna

1/2 kašičice kumina

1/2 kašičice sode bi karbone

1/2 praziluka

2 čena belog luka

susam

tahini+malo tople vode

beli luk

malo limuna.

Priprema:

Pasulj/bob ostavite u vodi preko noći, a zatim mu oljuštite opnu kada nabubri. Tako očišćen pasulj stavite u blender/seckalicu i izmiksajte sa ostalim sastojcima (korijander, peršun, kumin, soda bi karbona, beli luk i prazi luk).

Dobijenu smesu oblikujte u pljeskavice, uvaljajte u susam i pržite sa obe strane dok ne potamni.

Napraviti preliv od tahini paste, malo vode, limuna i belog luka i preliti preko falafela.

Za detaljan postupak pogledajte video:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari