Ne mogu da kažem da nisam bila šokirana kada mi je moja Anđa rekla da ovo čudo postoji. Da mi nije dokumentovala fotkom, ne bih verovala da je priprema grožđane turšije moguća!
Ideja o slatko-slano-kiselo-ljutoj kombinaciji, naterala me je da pomislim da ću gorko da se pokajem ako ovo ne budem imala! Iskoristite momenat dok još ima grožđa, da svi zajedno uživamo u krckanju ove lepote u hladnim zimskim danima. Anđa kaže da se fenomenalno slaže uz vino i sireve.
Predlažem da odmah napravite duplu meru.
(za 3 tegle)
- čvrsta, zdrava zrna belog grožđa
- ljute papričice
- beli luk
- kašika bibera u zrnu
- nekoliko listova lovora
- 2 kašike soli
- 2 kašike šećera
- 250ml alkoholnog sirćeta
- 700ml vode
- prstohvat vinobrana
Napunite tegle grožđem, belim lukom i papričicama, ali rastresito. Zrna upiju tečnost kad odstoje i mogu da popucaju, a mi želimo da ostanu cela. Trebalo bi staviti cele papričice, ali meni se toliko žurilo sa pripremom, pa sam stavila kolutove neke ubistveno ljute koju sam imala u frižideru. Nije bilo vremena za ponovni odlazak u nabavku.
U vodu dodajte sve preostale sastojke, osim vinobrana. Pustite da prokuva. Spremite se da vam vilica utrne od predivnog mirisa sirćeta u kući, ja ga obožavam! Kada se presolac potpuno ohladi, dodajte vinobran, promešajte dobro i nalijte u tegle. Pritisnite odozgo plastičnim zvezdama i dobro zatvorite.
Tegle čuvate u špajzu. Meni se dopalo kako izgledaju pod svetlom u frižideru, pa sam ih tu fotkala.
Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake
Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.
Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!
Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.