Otkako znam za sebe, muku mučim sa viškom kilograma. Do pre tri godine, bila sam jedna ozbiljno velika žena, sa 120kg, bez kreveta! Keto režim ishrane me je doveo u red, ali je ostalo još desetak kilograma kojih moram da se rešim pre svoje četrdesete godine. Imam još pet meseci da to postignem.
Držim se osnovnih pravila, ali kada mi dođe žuta minuta, i kad poželim da se odvalim od predivne i taaako štetne brze hrane, hvatam se za recepte koji mi vizuelno daju osećaj da se hranim nezdravo.
Evo, nikad neće da mi bude jasno otkud mozgu potreba da nas navodi na krivi put i da zahteva od nas da u sebe trpamo ono što ne valja.
Negde sam na netu pronašla recept za testo od karfiola, koje sam malo doradila. Ne prevrćite oči!
Niko nije rekao da je testo ko pravo, ali liči!
- 200g „brašna“ od karfiola
- 150g rendanog kačkavalja
- 1 jaje
- 2 kašike mlevenog lana
- so, biber, beli luk u prahu po ukusu
Od karfiola vam trebaju samo cvetići. Drške možete da pojedete dok pripremate brašno, ili da ih sačuvate i ubacite u neko drugo jelo.
Cvetiće ubacite u čoper, i meljite dok ne zaliči na kokosovo brašno.
Tako samleveni karfiol bacite na teflonski tiganj i bez ikakvih masnoća pecite na umerenoj temperaturi, dok ne dobije žućkastu boju. Bitno je da voda iz njega ispari. Povremeno promešajte, da se ne zalepi.
Ohladite ga, a zatim sjedinite sa ostalim sastojcima.
Testo za ovu picu treba da ima strukturu slavskog žita. Ne očekujte da se savršeno umesi, ne može bez brašna!
Razvucite na tepsiju ravnomerno (0,5cm je sasvim ok debljina), i ubacite u rernu zagrejanu na 250°. Pecite testo dok ne porumeni, a onda ga izvucite iz rerne i pustite mašti na volju. Pica je to.
Ja sam se odlučila za pelat, kačkavalj, sitan sir, čeri paradajz. Ovo crno što vidite, to su gljive, crne trube. Zovu ih i tartufi za sirotinju.
Važno je da napomenem da se ne igrate sa gljivama ako niste poznavaoci! Držite se onih sa rafova u marketima, nemojte da vam mislim! 🙂
Picu vratite na doPICAnje u rernu, da se sir otopi.
Uzgred, karfiol i majonez se obožavaju!
Navalite! ❤❤❤
Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake
Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.
Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!
Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.