Imam jednu teglu u dnevnoj sobi koju svi rado otvaraju kad dođu kod mene. Bila je prazna. Sada su u njoj ovi kolačići po receptu moje bake, ali malo modifikovani.
Koristila sam zdravija brašna i brezin šećer umesto one bele smrti. Super su za umakanje u kafu ili čaj, a najbolji su nakon nekoliko dana stajanja.
Sastojci:
- 125g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike brezinog šećera
- 1 jaje
- speltino brašno
- ovseno brašno
- kakao prah
- cimet
Nikada ne mogu da navedem tačne količine brašna, ali je bitno da umesite testo koje će biti kompaktno, koje se ne lepi, i ne raspada se kada se razvija.
Sjedinite sve sastojke, osim kakao praha. Kada umesite lepo testo, podelite ga na dva dela. U jedan deo dodajte kakao i ponovo umesite.
Rastanjite oba dela. Ja to radim tako što testo stavim između dva papira za pečenje, jer me nervira kad mi se oklagija lepi.
Stavite jedan deo na drugi, uvijte u rolat i isecite krugove debljine oko 1cm. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15 minuta. Smanjite zatim temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Prijatno!
Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.