Recept za najpopularnije jelo u Škotskoj: Mleveno meso i pire kao dobitna kombinacija 1Fotografija: Maliflower73 on Unsplash

 

Danas vam predstavljamo mince and tatties, tradicionalno škotsko jelo, koje se sreće i na Jamajci, gde je stiglo početkom 19. veka. Zanimljivo je da se na ostrvu Mal održava godišnje takmičenje u pripremi ovog ručka. Tajna je u mlevenoj junetini i pire krompiru, a varijacije su, kao i kod svih „starih“ jela, nebrojene. Bez obzira na različite razmere u receptima, glavnim sastojcima se uglavnom dodaju luk, šargarepa ili drugo korenasto povrće i bujon.

Mleveno meso i pire jednostavan su domaći obrok, ručak ili večera, idealan za sredinu radne nedelje. Možete i da se  poigrate ovim škotskim nacionalnim jelom i umesto s junetinom spremite ga s divljači, ćuretinom ili jagnjetinom.

Odlična vest je što višak mesa možete da upotrebite za neko drugo jelo koje u osnovi ima mleveno meso: mogućnosti su razne i u italijanskoj, meksičkoj, hrvatskoj ili kuhinji Bliskog istoka, pa je mince and tartties idealno jelo za sve koji vole unapred da isplaniraju svoj nedeljni meni.

Sastojci za mleveno meso s pireom:

Meso

  • 3 kašike masti, putera ili ulja
  • 1 veliki luk, naseckan
  • 700 g mlevenog mesa junetine, divljači, jagnjetine ili ćuretine
  • so
  • 2 kašike brašna
  • 1 keleraba, oguljena i iseckana na kockice
  • 2 velike šargarepe, oguljene i naseckane na kockice
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 2 šolje portera ili drugog tamnog piva
  • 2 šolje bujona od divljači ili govedine
  • 2 kašičice Vorčester sosa

Pire

  • 2 kg krompira, oguljenih i nasečenih na veće komade
  • so
  • 60 g putera
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • ½ kašičice belog bibera (po želji)

Priprema mlevenog mesa s pireom:

  1. Zagrejte mast, puter ili ulje u dubokom titanju na srednje jakoj vatri. Dinstajte luk dok ne postane staklast, oko 6 minuta. Dodajte mleveno meso, posolite i meso i krčkajte još 6 do 10 minuta.
  2. Dospite brašno i dobro promešajte. Pustite da prokuva minut ili dva, a zatim dodajte ostale sastojke i dobro promešajte. Kad proključa, smanjite vatru i pustite da se krčka još 15 do 20 minuta.
  3. Oguljeni i nasečen krompir skuvajte u slanoj vodi.
  4. Ocedite, pa dodajte puter i dobro zgnječite krompire. Dodajte pavlaku za kuvanje, so i po želji beli biber i nastavite da gnječite dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu bez grudica. Za ekstra kremasti pire koristite mikser.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari