Glavna zvezda današnjeg recepta je bundeva od koje se priprema neodoljiv krem za jesenji tiramisu u čaši. Postupak je jednostavan, a u nastavku otkrijte šta vam je još potrebno od sastojaka.
Za pripremu ovog deserta potrebno je izdvojitioko 40 minuta, jer ćete bundevu peći 20-ak, piše punkufer.dnevnik.hr. Ostalo je gotovo za čas, malo mutite, malo slažete i to je to. Uživajte!
Sastojci za tiramisu s bundevom:
- 300-350 g bundeve s korom
- 1 kašičica mešavine začina – cimeta, muskatnog oraščića, klinčića, đumbira (po želji)
- 250 g maskarponea
- 400 g slatke pavlake (200+200)
- 50 g smeđeg šećera
- 250 g piškota
- 300 ml espresa ili instant-kafe (po želji aromatizujte amaretom ili rumom)
- 1 kašika kakaa u prahu
- prstohvat soli
Priprema:
- Napravite pire od bundeve. Neoguljenu bundevu naseckajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 200℃. Izvadite pleh, pustite da se malo ohladi, pa odvojite koru i meso bundeve izmiksajte u pire.
- U velikoj činiji pomešajte pire od bundeve sa smeđim šećerom, đumbirom, cimetom, soli i muskatnim oraščićem. Dodajte maskarpone i lagano ga pomešajte sa bundevom.
- Pola količine slatke pavlake umutite u šlag u posebnoj činiji, pa ga lagano sjedinite sa kremom od bundeve i maskarponea. Nemojte koristit mikser, već šlag umutite silikonskom špatulom.
- Umačite piškote u kafu i slažite ih u čaše ili činije za posluživanje. Sloj piškota prekrijte slojem krema, pa složite barem još jedan sloj piškota i još jedan sloj krema od bundeve, zavisno o veličini činije ili čaše. Ostavite u frižideru preko noći.
- Preostalu slatku pavlaku umutite u šlag i dodajte na tiramisu neposredno pre serviranja. Po želji ukrasite kakaom u prahu, cimetom i grubo usitnjenim orašastim plodovima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.