Pite su uvek dobar izbor, posebno otkako ne moramo razvlačiti testo, već jednostavno možemo da ga kupimo u skoro svakoj prodavnici. Još ako uzmemo u obzir da su nam za tu istu pitu potrebna još dva sastojka – onda pričamo o savršenom receptu.
Bilo slatke ili slane, pite vole i mladi i stari i najbolje su rešenje kada ne znamo šta da spremimo za doručak ili večeru. Ispod je recept za najjednostavniju i ukusnu pitu – onu sa krompirom, koja se odlično slaže sa malo pavlake.
Brza krompirača sastojci:
pakovanje kora za pitu,
1 kg krompira,
veliki luk,
so, biber.
Za preliv:
300 ml vode + 50 ml ulja
Priprema:
Krompir i luk oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Začinite ih obilno biberom i solju.
U posebnoj posudi pomešajte vodu i ulje i dodajte prstohvat soli.
Posudu premazati uljem ili mašću. Jednu koru stavite na dno posude, premažite je mešavinom ulja i vode, pa na nju zalepite drugu koru. Dodati tri kašike fila i nastaviti proces dok ne potrošite sve kore i sav fil. Poslednji sloj neka budu dve kore koje ste dobro „ugurali“.
Prelijte ostatkom mešavine vode i ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta.
Poslužite je sa pavlakom ili kajmakom.
Savet: Umesto obične vode možete koristiti mineralnu, koja daje posebnu gipkost i nešto drugačiju teksturu, piše zadovoljna.hr.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.