Ako postoji car među pitama, po mom mišljenju je to pita sa prazilukom.
Nana je uvek spremala duplu meru, jer stvarno nismo znali koliko nam je dosta! Ova pita se nije jela vruća. Ne pamtim ni da se iznosila na sto, osim na Svetog Nikolu, jer je deo trpeze.
Sećam se da je uvek stajala u onoj naninoj sobi za kolače, o kojoj sam vam pričala. Pleh prekriven krpama, a ispod nož, da bude zgodno da se odmah poslužiš. Svako malo je neko iz te sobe izlazio žvaćući, dok se oko njega širi miris praziluka.
„Je l’ ima još?“Jedino pitanje koje možeš da postaviš u tim trenucima, i da moliš boga za potvrdan odgovor. Carpita.
- pakovanje kora za pitu (500g)
- 3 struka praziluka
- ulje
- so, biber
Iseckani praziluk ispržite na ulju uz dodatak soli i bibera po ukusu. U podmazan pleh stavite koru i poovasite je mešavinom vode i ulja. Preko toga, stavite drugu koru, stavite malo fila i opet pokvasite vodom i uljem. Ne možete da preterate, ispariće voda u toku pečenja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite fil. Gužvajte kore, treba da bude sve vazdušasto, i što bi moja nana rekla:
„Lepo nafiluj krajeve, nemoj da ih niko neće!“
Poslednju koru ne filujete, samo je lepo ušuškate preko pite. Ostatak vode i ulja prelijte preko, i ubacite u hladnu rernu koju uključite na 200°. Pita je gotova kad lepo porumeni.
Prijatno!
Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.