Recept za pitu sa prazilukom

Isidora i list Danas tradiciju čuvaju i svakog petka za vas jela ko kod bake kuvaju

Ostavite komentar


  1. Ovo je jedna od boljih vesti na sajtu, molim vas manje Kon-a (medicinsko industrijskog mafijšenja) i više praziluka za zdravlje naroda!

  2. Tacno tako Praziluk je povrce koje je f a n t a s t i c n o , moja baba ga nije upotrebljavala , ne znam zasto, ali zato ga je moja mama redovno stavljala u sve i sto je jako bitno za savremene domacice da znaju , praziluk kada se kupi treba ga odmah ocistiti , iseci na manje komade oprati, staviti i djevdjir, djvedjir u najlon kesu koju treba malo izbockati da bi ulazio vazduh pa sve u frizider , tu moze da stoji i vise do tri nedelje , ne moze vam se desiti da ima kao crni luk unutra budj ili da je kao kolacar stara sorta crnog luka da je iznutra pokvaren i slicno a bolji je i uksuniji od crnog luka i sto je najvaznije uvek vam je spreman , a crni luk kupite za salate.
    Ja Praziluk stavim u skoro sve pite a pogotovu u pitu od kiselog kupusa , i to je kao sto kazete „car pita’ , jos ako kore koje kupite kod dobrog korara i prepecete malo ovlas na ringli dobicete kraljevsku pitu.
    Jos jedna varijanta stavljnja Praziluka , treba ga kupiti cim vididte da je dobar a po snizenoj ceni i vise , ociti ga , pa tu vecu kolicinu iseckati staviti ga na ulje da se proprzi, ne mnogo tek da se onesvesti, ohladiti a onda ga stavljati u vecu kesu , naredjati da u kesi bude debljine oko 2 santimetra a onda ga podeliti nekim stapom na onoliku parcad koja vam je potrebna za spremanje nekog jela, presaviti kesu i staviti u zamrzivac i vaditi po potrebi svaki taj deo koji je ulubljen.
    Moja drugarica mi je jednom rekla da je jednom medju prazilukom, onim listovima videla nekakve bele crvice , ja ih nisam nikada videla iako od tada kada mi je rekla dobro pazim na to ali eto da i vi pripazite nije na odmet.

  3. Prvo, u pitu sa prazilukom ide i crni luk. Prvo se proprzi crni luk pa se doda praziluk. Ima varijanti gde se doda i kuvani pirinac. Pa ko voli. Tri kore se premazu mesavinom kisele vode i ulja i naredjaju jedna preko druge, pa se doda tanka linija fila i urola. Premaze istom mesavinom i pece. Nego, „svasta nesto“ i „svako malo“ ne postoji u srpskom jeziku.

    1. A zašto da cepidlačimo o gramatici na ovako lepu vest? Zna se šta je kolokvijalni jezik, lepo se razume i tako je i pisano. Ako stge baš zapeli, u srpskom jeziku ni praziluk ne „ide“ u pitu nego se u nju stavlja.

Ostavite komentar


Život

bademovo mleko

Bademovo mleko – recept za početnike

Bademovo mleko je biljna alternativa za mleko, koja u poslednje vreme postaje sve popularnija i kod nas, naročito među veganima. Zbog visoke nutritivne vrednosti badema, ovaj napitak vrlo je zdrav, a uz to može biti odlična izbor za sve one koji su alergični na laktozu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.