Imala je nana u kući jednu hladnu sobu, koja je mirisala na dunje, štirak, lavandu i kolače. Bila je na severnoj strani kuće, suteren.
U sobi brodski pod, ćilim, bračni krevet, ormari i šimizet. Sve od masivnog valovitog drveta. Nameštaj sa dušom. Na krevetu najudobniji dušek, ogromni jastuci od guščjeg perja, i uvek uštirkana posteljina sa belim vezom. Posle jurcanja po dvorištu, niko nije morao da me tera na popodnevno spavanje.
Najviše sam volela da istuširana obučem nanin kombinIzon (tako je govorila ) i da me ona pokrije čaršafom koji miriše na štirak.
E, u toj sobi, nana je čuvala i pivarice, omiljeni mi kolač iz familije brašnastih kolača.
Prvi sam ih put pravila.
Testo
- 300 ml piva
- 300 ml ulja
- oko 700g brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- prstohvat bibera (da, da, biber, nisam pogrešila!)
Fil
- 100g seckanih oraha
- 100g džema
Preliv
- 150ml vode
- 200g šećera
- oko 100g mlevenih oraha za valjanje
Umesite testo koje se ne lepi od svih sastojaka. Kidajte loptice veličine oraha, spljeskajte ih rukom i na sredinu stavite malo džema i seckanih oraha. Skupite ih u džakčić da ne curi fil, i poređajte ih u pleh obložen pek-papirom. Glatka strana je gore. (vidite slike)
Pecite u rerni zagrejanoj na 200°, dok ne porumene.
Dok se peku, skuvajte sirup od vode i šećera (ja koristila ostatak piva umesto vode, super je ispalo).
Pečene pivarice umačite u sirup, valjajte u orahe. Idealno je da ih ne stavljate jednu preko druge.
Prelijte ih ostatkom sirupa. Najteži deo je ostaviti ih da prenoće, ali isplati se.
Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.
Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!
Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.