Recept za pogačice od kukuruznog brašna koje mogu da se jedu od jutra do večeri 1Fotografija: Ildi Papp on Shutterstock

 

Kuhinja Kolumbije i Venzuele zasniva se na arepi, a svaka regija u tim zemljama ima svoj recept. Reč je o kukuruznim pogačicama koje mogu da se peku na roštilju i prže u tiganju. Neki ih pune različitim nadevima, dok ih drugi jedu samostalno u slatkim i slanim varijantama. Arepe su sjajan izbor za doručak, uz kakao, presečene na pola i filovane šunkom, sirom ili pečenom piletinom, te za ručak ili večeru.

Tradicionalne arepe pripremaju se od kukuruznog brašna po imenu masarepa. Domaćinstva u Latinskoj Americi samostalno melju svoje kukuruzno brašno, no ovu mešavinu moguće je kupiti u specijalizovanim radnjama ili na internetu.

Možete da upotrebite i „obično“ kukuruzno brašno, no s njimnećete dobiti odgovarajući ukus i teksturu arepe.

Sastojci za arepe:

  • 600 ml tople vode
  • 350 g kukuruznog brašna masarepa
  • 150 g narendanog punomasnog sira
  • 50 ml punomasnog mleka
  • 30 g maslaca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • ulje za pečenje

Priprema arepa:

  1. U velikoj činiji pomešajte brašno masarepa sa solju i brašnom. Dodajte maslac sobne temperature i narendan sir, pa sve zajedno promešajte.
  2. U brašno postepeno dosipajte toplu vodu i punomasno mleko. Sjedinite sastojke u ujednačenu smesu. Imajte na umu da će ona biti lepljiva.
  3. Pustite da smesa odstoji nepokrivena u činiji oko pet minuta.
  4. Potom podelite testo na deset jednakih delova. Oblikujte smesu u kuglice, a potom ih spljoštite vlažnim rukama u pogačicu debljine oko jednog centimetra.
  5. Ispecite ih na zagrejanom i podmazanom tiganju oko tri minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Arepe bi trebalo da budu hrskave izvan, odnosno mekane iznutra.
  6. Poslužite ih uz prilog po želji. Prijatno!

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari