Kuhinja Kolumbije i Venzuele zasniva se na arepi, a svaka regija u tim zemljama ima svoj recept. Reč je o kukuruznim pogačicama koje mogu da se peku na roštilju i prže u tiganju. Neki ih pune različitim nadevima, dok ih drugi jedu samostalno u slatkim i slanim varijantama. Arepe su sjajan izbor za doručak, uz kakao, presečene na pola i filovane šunkom, sirom ili pečenom piletinom, te za ručak ili večeru.
Tradicionalne arepe pripremaju se od kukuruznog brašna po imenu masarepa. Domaćinstva u Latinskoj Americi samostalno melju svoje kukuruzno brašno, no ovu mešavinu moguće je kupiti u specijalizovanim radnjama ili na internetu.
Možete da upotrebite i „obično“ kukuruzno brašno, no s njimnećete dobiti odgovarajući ukus i teksturu arepe.
Sastojci za arepe:
- 600 ml tople vode
- 350 g kukuruznog brašna masarepa
- 150 g narendanog punomasnog sira
- 50 ml punomasnog mleka
- 30 g maslaca
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- ulje za pečenje
Priprema arepa:
- U velikoj činiji pomešajte brašno masarepa sa solju i brašnom. Dodajte maslac sobne temperature i narendan sir, pa sve zajedno promešajte.
- U brašno postepeno dosipajte toplu vodu i punomasno mleko. Sjedinite sastojke u ujednačenu smesu. Imajte na umu da će ona biti lepljiva.
- Pustite da smesa odstoji nepokrivena u činiji oko pet minuta.
- Potom podelite testo na deset jednakih delova. Oblikujte smesu u kuglice, a potom ih spljoštite vlažnim rukama u pogačicu debljine oko jednog centimetra.
- Ispecite ih na zagrejanom i podmazanom tiganju oko tri minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Arepe bi trebalo da budu hrskave izvan, odnosno mekane iznutra.
- Poslužite ih uz prilog po želji. Prijatno!
Izvor: punkufer.dnevnik.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.