Sunčanica je pečurka koja uspeva u listopadnim i mešovitim šumama širom Starog kontinenta, a raste i na rubovima šuma, uz puteve i na livadama. Neretko je nazivaju i kozarka, suncobran, kišobranara, srndakuša, a prepoznatljiva je po šeširu koji oblikom i šarom podseća na damski suncobran, piše punkufer.dnevnik.hr.
Mlade pečurke imaju zatvoren, jajasti šešir koji se s vremenom otvara i postaje pljosnat. Obično je širok 10 do 30 centimetara, ume da poraste i do 40, a sunčanica svetska rekorderka težila je više od 25 kilograma.
Beličasti klobuk prekriven je smeđim ljuskicama koje su gušće u centru, a prema rubu se proređuju. Završna provera da li je sunčanica zaista sunčanica je prsten koji ova gljiva uvek ima, a on je debeo i pomera se.
Sunčanice rastu od kasnog leta do jeseni, ali mogu se, zavisno od količine padavina, temperature i drugih faktora, pronaći i u julu, pa i u maju.
Većina vrsta sunčanica je jestiva, a najčešće se prže na naglo ili pohuju, no ukusne su i u varivima, rižotima ili u sosu za testeninu. Sunčanice ne smeju dugo da stoje na sobnoj temperaturi, ali papirnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi u frižideru zadržaće svežinu nekoliko dana. Pazite da pečurke nisu nabijene i stisnute.
Ako odlučite da ih osušite, naseckajte ih na tanke trake i osušite na prozračnom mestu ili u rerni zagrejanoj na 50 stepeni. Sušene sunčanice čuvajte u staklenoj posudi ili isto u papirnoj kesi.
Sada ćemo sa vama podeliti krajnje jednostavan recept za pohovane sunčanice. Klasik savršen za nedeljni ručak nakon šetnje šumom. Poslužite uz pire krompir, naravno.
Sastojci za pohovane sunčanice:
- sunčanice, samo šeširi
- jaje
- brašno
- prezla
- ulje (za prženje)
- so
- limun, za serviranje
Priprema:
- Očistite pečurke čistom krpom, nemojte da ih perete pod mlazom vode.
- Uklonite peteljke.
- U činiji dobro umutite jaje i dodajte malo soli. Pripremite plitke posude s brašnom i prezlom.
- Šešire prvo uvaljajte u brašno, pa u jaje, pa u prezle.
- Pržite sunčanice dok ne dobiju hrskavu koricu, oko 2 minuta sa svake strane.
- Poslužite s limunom, uz pire krompir kao prilog.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.