Zlatnosmeđe i hrskave spolja, mekane iznutra i uz to divno začinjene… Današnji recept za hrskave tikvice sa parmezanom, bez belog brašna i ulja za prženje sigurno ćete obožavati. Priprema je, kao što ćete videti, jednostavna, uz posudu manje za pranje. Pečene, a ne pržene, svakako su zdravija verzija grickalica, i ne sadrže gluten, piše punkufer.dnevnik.hr.
Hrskave tikvice s parmezanom najbolje je poslužiti tople, čim ih izvadite iz rerne. Biće idealan obrok ili užina, ukusno predjelo ili zalogaj za zabavu, a dobro će ići uz ljute umake ili kao prilog pečenom i mesu sa roštilja.
Sastojci za hrskave tikvice s parmezanom:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 srednje tikvice
- 2 velika jaja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice kajenskog bibera
- 1 šolja bademovog brašna
- 1/3 šolje kokosovog brašna
- 2/3 šolje ribanog parmezana
Priprema hrskavih tikvica s parmezanom:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pleh za pečenje obložite papirom ili premažite maslinovim uljem.
- Tikvice naseckajte na štapiće.
- U činiji izlupajte jaja, dodajte so, beli luk u prahu i kajenski biber.
- U posebnoj plitkoj posudi pomešajte brašno od badema, četiri kokosa i parmezan.
- Svaki komad tikvice umočite u smesu od jaja, pa u smesu od brašna i parmezana. Poređajte na pripremljeni pleh za pečenje. Po želji prelijte sa malo maslinog ulja.
- Pecite oko 15 minuta sa svake strane, dok štapići ne poprime zlatnosmeđu boju, okrenite ih i pecite još 10-15 minuta.
- Poslužite vruće uz umak po želji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.