Recept za slatkiš koji vam predstavljamo ove subote za rezultat ima savršen spoj toplog i hladnog, uz bogat ukus. Crumble je dobio naziv po testu koje se ne utiskuje u kalup i ne valja, a potrebno je da sačekate da se rerna zagreje do 190 stepeni piše punkufer.dnevik.hr.
Kugla sladoleda od vanile samo će naglasiti ukuse jabuka i cimeta, a čitavu ovu gastro priču zaokružiće karamel-preliv.
Sastojci za mrvljeni kolač s jabukama i sladoledom:
- 2 1/2 šolje ovsenih pahuljica
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1 šolja glatkog brašna
- 225 g putera, usitnjenog na kockice
- ulje za podmazivanje
- 4 velike Greni Smit jabuke, oguljene, očišćene i naseckane na kriške
- 3 kašike svežeg soka od limuna
- 1 kašika mlevenog cimeta
- sladoled od vanile, za serviranje
- karamel preliv, po želji
Priprema:
- U činiji pomešajte ovsene pahuljice, pola količine šećera i brašno. Dodajte puter i umešajte ga prstima dok testo ne postane grudvičasto.
- Zagrejte rernu na 190 stepeni. Podmažite posudu za pečenje.
- U drugoj činiji pomešajte jabuke, limunov sok, cimet i 1/2 šolje šećera. Premestite u posudu za pečenje i pospite grudvičastim testom.
- Pecite dok jabuke ne omekšaju, gornji sloj ne postane smeđ i hrskav, oko 55 minuta. Malo prohladite.
- Kašikom vadite topli crumble u činije.
- Poslužite sa sladoledom i prelijte po želji karamel-prelivom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.