Kajsije – sočne, ukusne i mirisne. Kajsije obiluju vitaminom C i A, kalijumom, gvožđem, voćnim šećerima… Imaju malo kalorija. Od kajsija možete praviti razne poslastice i zimnicu.
Kajsije su vrlo ukusne kada se osuše i kao takve čuvaju za zimu. Ukoliko se tokom zime uželite kajsija, suve kajsije potopite u mlaku vodu i ostavite ih da odstoje dok ne apsorbuju dovoljnu količinu vode – dok ne nabubre. Ovom prilikom delim sa vama recept za gusti sok od kajsija.
Sastojci:
1,5 kg očišćenih kajsija
250 g šećera
2 l vode
Priprema:
Kajsije izblendirajte uz postepeno dodavanje vode. Sipajte u šerpu, dodajte šećer i ostatak vode. Sok od kajsija kuvajte oko pet minuta.
Količine vode i šećera možete korigovati u zavisnosti od toga da li volite gušći/slađi sok od kajsija ili ne. Gusti sok od kajsija sipajte u sterilisane flaše i stavite u dunst ili ga pasterizujte. Ukoliko ćete sok upotrebiti za par dana, nema potrebe da ga stavljate u dunst. U tom slučaju ga treba čuvati u frižideru. Prilikom služenja, sok možete dekorisati listovima matičnjaka.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.