Rešim pre neki dan da pripremim meso za kobaje. Imala neki komad svinje u frižideru, i kao, neću da prljam vodenicu za 300g mesa, samleću u čoperu. Pokvarim čoper. Meso završi u zamrzivaču, da čeka spremanje ko zna čega.
Kupim prekjuče dvaput mlevenu mrsnu plećku, sevnem začine po svom ukusu (ima bar 50 grama tucane paprike na 1 kilogram dvaput mlevenog svinjskog mesa, ravna kašika soli, kašičica belog luka u prahu, kašičica bibera), muški umesim, probam, ozbiljno se oduševim!
I sad kreće drama.
Nemam top.
Nemam creva.
Ne pada mi na pamet da odem u mesaru i da tamo trepćem i molim da mi oni naprave kobasice, ne želim da se izlažem riziku da mene ispangluju. Mozgam. Te staviću u papir za pečenje, te umotaću u streč foliju, pa ću malo da prokuvam i onda ispečem… Glupo…
Na kraju se setim!!! Napuniću crni luk mesom, zapeći ga u rerni i biće super!
E, ovde počinje horor priča. Glavice luka malo veće od jajeta, a mazga tvrdoglava neće da čeka da svane, pa da bar veće kupi… Oljuštim, krenem viljuškom da dubim sredinu. Psujem sebi i oca i mater, suze lijem od ljutine, al’ ne odustajem! Uspem nekako, napunim ih mesom. Ostavim da prenoće i malopre ispečem.
Sad idem da čistim frižider, jer ceo miriše na luk!
Ne dam recept za ovo, psovaćete me!
Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.
Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!
Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.