Kuvar Mika Dajmak imao je savršen recept za jelo koje su pravile još naše bake, a danas je skoro već sasvim zaboravljeno.
Potrebno vam je:
Krompir – 500 gr
jaja – 2 kom
prezle
so, biber i ulje
Priprema: Spolja su lepe i otmene, iznutra sirotinjske. Ali, nije to “spolja gladac, a unutra jadac”. To su šnicle od krompira što uz kakav odabrani preliv (sos, dakle) mogu da budu centralno jelo na trpezi.
Pola kila krompira, izrendanog na najkrupnije rende, dva jajeta, malo soli, malo bibera i prezli valja umesiti da sve bude čvrsto. Još samo treba formirati šnicle, uvaljati ih u prezle, pa pržiti na jakoj vatri, i poslužiti sa salatom.
Šnicle Kraljevića Marka
Potrebno je:
Krompir – 500 gr
spanać – 250 gr
jaja – 2 kom
prezle; so; biber; ulje
Priprema: Šnicle od krompira mogu da se obogaćuju. Ovako kako sledi. U dva koraka. Prvi je nepoznat: frtalj kila spanaća valja oprati, posoliti, ostaviti da odstoji i pusti sok, pa čvrsto (kao Kraljević Marko suvu drenovinu) iscediti od viška tečnosti.
Drugi je poznat: pola kila krompira, izrendanog na najkrupnije rende, dva jajeta, malo soli, malo bibera i prezli da sve bude čvrsto valja pomešati sa spanaćem. Još samo treba formirati šnicle, uvaljati ih u prezle, pa pržiti na jakoj vatri.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.