Donosimo vam četiri recepta za jela sa mesom koja su gotova za tili čas.
Tražite recepte za jela sa mesom? Na pravom ste mestu. U nastavku vam donosimo recepte za jela sa pilećim, ćurećim i telećim mesom.
Hrskava piletina
Potrebno je:
2 pileća prsa bez kostiju,
1 šolja brašna,
1 šolja prezli,
1 belanac,
1 kašičica soli,
2-3 kašičice belog luka u prahu,
1 kašičica bibera,
1-2 kašičice mlevene crvene paprike,
1/2 šolje mleka.
Priprema:
U jednu činiji so, biber, beli luk i papriku umešajte u brašno, u drugu umutite
belanac sa mlekom, a u treću stavite prezle. Pileća prsa izrežite na manje komade ili medaljone i
svaki komad uvaljajte prvo u brašno, zatim u umućeni belanac, pa potom u prezle. Da bi dobili
hrskavost opet umočite piletinu u belanac, pa opet u prezle. Tako pripremljenu piletinu pržite u
dobro zagrejanom ulju i vadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Teletina sa paprikom i lukom
Potrebno je:
250 g teletine,
1 paprika,
1 glavica crvenog luka,
1 kašika soja sosa,
2 kašike ulja,
1 kašika suvog začina,
biber,
so,
ruzmarin.
Priprema:
Teletinu isecite na kockice, stavite u neku dublju posudu, dodajte kašiku ulja,
začin, soja sos, biber i malo ruzmarina, sve dobro promešajte i ostavite u frižider. Papriku i luk
isecite na tanke šnite. Na laganoj vatri propržite papriku i luk i malo posolite. Kada su luk i
paprika gotovi izvadite ih na tanjir, a u istu posudu ubacite teletinu i pecite. Kad meso porumeni
sa svake strane dodajte mu luk i papriku. Propržite sve zajedno još par minuta. Servirajte uz
bareni pirinač i zelenu salatu.
Punjene tortilje
Potrebno je:
10 manjih tortilja,300 g mlevenog mesa,
200 g kačkavalja,
1 glavica crnog luka,
začini po ukusu,
100 ml vode,
500 ml paradajz soka,
5 kašika ulja.
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk, dodajte suvi začin, tri kašike ulja i čašu vode, pa dinstajte
dok ne omekša. Dodajte meso, pola čaše vode i nastavite dinstanje. Kada je meso gotovo dodajte
pola izrendanog kačkavalja i dosolite po ukusu. Po stolu poređajte tortilje, pa na svaku stavite
jednako nadeva. Uvijte svaku kao palačinku. Tepsiju nauljite sa ostatkom ulja, pa poslažite
tortilje. Pomešajte vodu i paradajz sok i zalijte tortilje. Odozgo pospite ostatkom rendanog
kačkavalja i stavite u rernu na 200 stepeni 20-25 minuta da se sve zapeče.
Ćuretina sa povrćem i testeninom
Potrebno je:
200 g špageta,
400 g ćurećih grudi,
3 kašike vina,
1/2 kašičice đumbira u prahu,
1 kašika suvog začina, ulje,
3 kašike soja sosa,
150 g kukuruza šećerca,
100 g boranije,
100 g crvene paprike,
100 g crnog luka,
2 čena belog luka,
100 g šargarepe,
1 kašika cvetnog meda.
Priprema:
Špagete skuvajte i ocedite. Ćureće belo meso narežite na rezance. Povrće očistite,
operite i narežite na trakice. Boraniju i kukuruz obarite. Meso ispecite u teflonskom tiganju na
zagejanom ulju i izvadite sa strane. Na istom ulju propržite povrće i sitno iseckani beli luk. Kad
je gotovo, vratite meso, kuvanu boraniju i kukuruz. Dodajte začin, soja sos, đumbir, med, vino i
još malo prokuvajte. U polovinu pripremljenog mesa i povrća umešajte kuvane špagete, a zatim
na njih rasporedite ostatak povrća i mesa, pa toplo poslužite.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.