Arančini su ušećerene korice pomarandže. Ako biste kojim slučajem mogli nabaviti domaće agrume pomorandže ili limun,onda njihovu koricu treba obavezno iskoristiti tako što ćemo ih ušećeriti.
Ko nije imao priliku da proba ovaj slatkiš do sada, neka se ohrabri i odmah napravi kandiranu koricu pomorandže, pravo je vreme.
Takođe ovaj slatkiš može da bude idelan poklon za praznična darivanja, upakovan u providni celofan sa mašnicom, ili u neku lepu teglicu.
Kada su gotovi, dovoljno suvi, arančini su slatki, sa izvesnom malom, zavodljivom dozom gorčine. Pored pomorandže možete napraviti i limun na isti način.
Šta nam je sve potrebno:
- 3-4 pomorandže
- 2dl vode
- 200g šećera
- 150g šećera za oblaganje
Način pripreme:
Pomorandže dobro, dobro oprati, koricu zaseći na osam delova, oljuštiti pomorandžu. Zatim tankim nožićem skinuti unutrašnji beli deo. Kada smo to obaviti koricu iseći na jednke trakice. Sada korice staviti u vodu i prokuvati 10 minuta, pa tu vodu baciti. Ovaj postupak ponoviti 3-4 puta. Ili ostaviti korice preko noći da odstoje u vodi. Sada u posudu staviti vodu i šećer, sačekati da se šećer istopi i voda počne da ključa tada sipati trakice od pomorandže. Kuvati 20 minuta, da se sok redukuje. Sirup koji ostane nakon kuvanja, ostaviti za posebne namene, na primer za liker od pomorandže, kao sastojak nekom desertu.
Nakon toga rešetkom izvaditi korice, direktno staviti u posudu sa kristal šećerom. Nekoliko puta protresti posudu da se šećer nahvata na koricu pomorandže. Nakon toga slagati kandirane pomorandže na papir za pečenje, svaki komadić za sebe, da se ne zalepe, i ostaviti preko noći da se korice osuše na vazduhu. Proveriti da li su korice suve, ako nisu ostavite još jedan dan ili duže, ako preostanu do tada. Potrebno je da su arančini čvrsti i dobro suvi.
Ovako pripremljeni arančini mogu dugo trajati. Staviti u staklenu teglu i koristiti po potrebi za dodatak kolačima, aranžiranje kolača ili da pojedete neki komadić.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.