Artičoke sa graškom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Artičoka je biljka velikog grmastog oblika, robusnog izgleda koja svoje jestive cvetove daje od marta do avgusta meseca, cvetovi artičoke su složeni od latica koje na prvi pogled izgledaju nežno u ružičasto zelenim bojama, ali samo na izgled.

Artičoka se može odgajati gotovo svuda, pošto je reč o biljki koja je otporna na razne uslove. Vrsni gurmani kažu da su jestivi cvetovi artičoke nešto posebno za jelo.

Artičoka jednostavno nije namirnica za one konzumente koji su nestrpljivi, koji nemaju vremena da se posvete laganom obedovanju, artičoki se treba posvetiti isto toliko i prilikom pripreme jela.

Spremljena artičoka se jede na sledeći način, kida se latica po latica, jede se samo donji deo latice (ostatak se baca) i to na način da zubima istisnemo mekani deo, to sve raditi dok se ne dođe do onog najslađeg dela, a to je unutrašnjost ili srž artičoke, koja je mekana i slatko orašastog ukusa.

Artičoke možemo pripremiti sa sosom, uz meso (jagnjetina, teletima), uz varivo kao što je grašak, zeleni bob, rižoto.

Šta nam je sve potrebno:

  • 4 artičoke
  • 450g graška
  • 2-3 čena belog luka
  • vezica peršuna
  • 100g prezli
  • 50ml maslinovog ulja
  • 200ml belog vina (opciono)
  • pola limuna
  • so, biber

Način pripreme:

Artičoke očistiti tako da im se uklone donji delovi latica, potom taj donji deo odseče, takođe i 1/3 gornjeg dela latica odseče. Limunom premazati te delove. Nakon toga pomešati sitno naseckan beli luk, peršun i prezle. Dobijenom smesom puniti artičoke između latica. Uposudu za kuvanje staviti grašak šećerac, pa na povrće staviti artičoke. U posudu sipati maslinovim ulje potom vodu, do sredine artičoka, potom so i biber, dodati pola količine belog vina, a na pola kuvanja dodati ostatak vina ukoliko ga stavite.

Kuvati na laganoj vatri oko 50 minuta. 

Na tanjir servirati artičoku, razmaknuti latice i garnirati graškom.

Napomena: Ukoliko imate i stabljiku artičoke treba je oljušiti, naseći na komadiće, preko njih sok od limuna kako ne bi promenile boju. Potom dodati u jelo. Takođe možete dodati sitno naseckane komadiće slanine ili pršute u prezle.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari