Bečlije pored prelepog grada u kome uživaju, mogu da se počaste originalnom štrudlom od jabuka i to još sa sosom od vanile (Apfelstrudel), sedeći u nekom starom ili novom kafeu.
Ovaj mirisni, jesenji kolač koji se jos zove bečka, austrijska, bavarska štrudla podjednako je popularna praktično u svim zemljama bivšeg Austrougarskog carstva.
Glavni sastojci za pravljenje štrudle su jednostavni, brašno, puter, jabuke.
Ono što ovu štrudlu razlikuje od sličnih kolača jeste da se jabuke seku na kockice, i pored toga štrudla može da se posluži sa slatkim sosom od vanile, što još dodatno utiče na aromu.
Šta nam je sve potrebno:
Za testo
- 300gr brašna
- 1 jaje+ žumance
- 2 kašike ulja
- 125ml mlake vode
- so
Za fil
- 2kg jabuka
- 1 limun
- 50g putera za prezle
- 150g prezli
- 150g putera
- 150g šećera
- 200g suvog grožđa
- 200g seckanih oraha
- dve kašićice cimeta
- šećer u prahu za posipanje
Način pripreme:
Pomešati sve sastojke za testo, sjediniti viljuškom ili kašikom, potom ručno zamesiti testo. Testo se nekoliko minuta lupa o sto. Podeliti testo na dva dela premazati uljem i ostaviti da odstoji pokriveno streč folijom ili krpom oko sat i po vremena. Prezle propržiti na puteru.
Jabuke oprati, očistiti od semenki i sa korom seći na kockice, preliti sokom i narendanom koricom limuna, dodati suvo grožđe, orahe, šećer, cimet, sve to lepo sjediniti u fil. Na čistom stoljnjaku ili krpi razvući testo u tanku koru, prvo oklagijom, a posle i ručno razvlačeći krajeve kako bi kora bila što tanja.
Koru premazati otopljenim puterom, pa preko toga posuti prezle, a potom i fil od jabuka, na 1/3 kore.
Pomoću pamučne krpe ili stoljnjaka rolati štrudlu da bude tanka i široka. Gotove štrudle staviti u kalup za pečenje obložen papirom, ponovo štrudle premazati otopljenim puterom i umućenim žumancetom.
Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180C. Kada je štrudla gotova posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.