Recept: Baba Ganoush – libanski namaz od plavog patlidžana 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Baba ganoush je, kako kulinari kažu, vrlo sličan humusu, samo što se umesto sa leblebijama pravi od plavog patlidžana. Patlidžan je, zamislite, voće!

To sam tek nedavno saznala. Bogat je vlaknima, niskokaloričan je, i ne postoji dijeta u koju se ne uklapa, a ukus mu je savršen, u kom god obliku ga spremali.

Kad me je pre nekoliko meseci Anđa pitala jesam li pravila ovaj predivni namaz, nisam, iskreno, ni znala šta je. Samo mi je rekla da moram da ga napravim, i ja stvarno morala.

Bukvalno vam nikakvo kuvarsko umeće nije potrebno, i najduže traje pečenje patlidžana. Sve ostalo može da uradi svako ko je ikada viljušku uzeo u ruku.

Jedan vrhunski kuvar me je posavetovao da probam da patlidžan, umesto u rerni, ispečem na vatri, jer mu vatra da dodatnu slatkoću. Još uvek nisam probala, jer živim u stanu. Ne bih baš da me komšije najure iz zgrade.  Ukoliko imate mogućnosti, isprobajte, pa mi javite kako je ispalo.

Ponovila sam ovo jelo i danas, jer sam napravila divne krekere sa pivom od zdravih brašna, i bukvalno je ovaj namaz ono što ih je dodatno obogatilo.

Recept: Baba Ganoush – libanski namaz od plavog patlidžana 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sastojci:

• 1 veći zreli patlidžan
• 1-2 kašičice tahinija
• sok od 1/2 limuna
• 2 čena belog luka
• malo grčkog jogurta
• so

Priprema:

Moram da napomenem da slobodno možete da se poigrate sa začinima. Neki dodaju kumin, biber, čili papriku… Isprobavajte sve dok ne dođete do ukusa koji se vama najviše sviđa. Ja nisam odstupala od Anđinog recepta, jer je savršen.

Patlidžan ispecite na 250 stepeni, dok mu kora ne postane skoro ugljenisana. Isecite ga na pola i ostavite da se ocedi višak vode i da se malo prohladi.

Sastružite sa kore i najmanju trunku mesa patlidžana. To uz koru je najukusnije i daje najlepši ukus. Neki patlidžan samelju u čoperu. Meni je sasvim dovoljno da ga izgnječim viljuškom. Ok je ako ostane i poneki komadić. Zatim dodajte najsitnije moguće iseckani beli luk (ukoliko imate onu spravicu za gnječenje – još bolje), tahini, so i limunov sok i sve dooobro promešajte.

Ukoliko se ovde zaustavite, dobićete sjajan veganski namaz. Ja se nisam zaustavila.  Dodala sam i malo grčkog jogurta, tek toliko da mi dodatno poveže sve sastojke i da dobijem finu kremastu mlečnu strukturu.

Možda biste odmah mogli da napravite duplu meru. Čak i ako niste neki ljubitelj patlidžana, ovo ćete voleti. Slaže se uz sve! Uz meso, sir, krekere… A ja ga jedem i bez ičega. Kašikom.

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu  @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari