Bakina pita sa jabukama: Sočna, a jednostavna (RECEPT) 1Pita sa jabukama, foto: J. Patarčić

Nedeljni ručak na vojvođanskim salašima nemoguće je zamisliti bez domaće pite sa jabukama, koju su najčešće pravile bake, zbog čega i one čine neizostavni deo imena ovog tradicionalnog deserta.

Osvežavajuće jabuke između domaćih mekanih kora zaslađenih šećerom u prahu, ukus je koji i danas mnoge generacije vraća u detinjstvo.

Za ovaj desert nije potrebno mnogo sastojaka, već “od svega po malo” što inače imate u kuhinji.

Svakako najvažnije su jabuke, koje bi po pravilu trebalo da budu malo kiselije, zbog čega se za ovaj kolač preporučuje sorta „mucu“, ali može da se upotrebi i „ajdared“.

Kako je u pitanju starinski recept, “tajni” sastojak je mast, zbog kojeg je testo fino, kompaktno i mekano, što ovaj kolač čini još sočnijim.

Bakina pita sa jabukama: Sočna, a jednostavna (RECEPT) 2
Pita sa jabukama, foto: J. Patarčić

Potrebni sastojci za domaću pitu od jabuka:

  • 1,5 kg jabuka
  • 600 g brašna
  • 200 g masti
  • 2 dl mlakog mleka
  • 1 sveži kvasac
  • 2 vanilin šećera
  • Kašičica soli
  • Kašićica šećera
  • Kašičica cimeta
  • Šećer u prahu po želji

Priprema:

U mlako mleko staviti kašičicu šećera i sveži kvasac, pa sačekati da nabubri.

Za to vreme u jednu veću posudu staviti brašno, mast i kašičicu soli.

U drugu posudu izrendati oljuštene jabuke, a zatim ih pomešati sa vanilin šećerom i kašičicom cimeta.

Kad kvasac “nadođe”, sipati ga u veći sud sa brašnom, masti i soli i ručno mestiti dok se sastojci ne sjedine.

Nije potrebno čekati da se testo “krene”, već se odmah može podeliti na dva jednaka dela i oklagijom razvijati na debljinu od tri do pet milimetara.

Ručno iscediti sok iz izrendanih jabuka i odstraniti tečnost.

U tepsiju prvo staviti jednu polovinu razvučenog testa, na koju se potom stavlja fil od jabuka, a na kraju prekriva drugom polovinom razvučenog testa.

Gornje testo na nekoliko mesta probosti viljuškom.

Ovako pripremljen kolač staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 20 minuta, dok korica ne porumeni.

Kolač izvaditi i ohladiti, a potom ga posuti šećerom u prahu i iseći na kocke.

Za sladokusce, po želji se u testo i fil može dodati šećer po ukusu, kako bi kolač bio slađi. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari