Božićni keksići (RECEPT) 1Foto: M.P. / Danas

Novogodišnji praznici kojima obilujemo, jer slavimo dve Nove godine i imamo i svoj i svetski Božić, prilika su da na trpezi budu raznovrsni kolači i delicije.

Neke poslastice mogu se kupiti, druge se prave a jedna lepših zabava za porodicu je pravljenje kolača u kojoj učestvuju deca.

Čak i ako neko ima nedoumicu, ne dozvolite kolebanje i uključite svako dete, pa i ono veće, u pravljenje kolačića i njihovo oslikavanje.

To su nezaboravne uspomene koje nosi svako sa sobom kroz život, a vraćaju se sa neodoljivim mirisima zimskih kolača.

Za današnji recept potrebno je tek nekoliko sastojaka, da bi se daobili ukusni Božićni keksići.

Možete ih ukrasiti topljenom čokoladom ili belancetom.

Sastojci za dva pleha keksića: 300 grama belog brašna, 200 grama šećera u prahu, 1 vanil šećer, prašak za pecivo, 2 cela jajeta, 125 putera ili margarina.

Preliv i ukrašavanje: crna i bela čokolada ili 2 belanceta, šećer u prahu, listići badema, kokos, mrvice čokolade….

Umestiti testo od brašna, šećera u prahu, jaja, paška za pecivo, vanil šećera, i putera.

Testo je rastresiti i lepi se, pa ga stavite na parče papira za pečenje, pospite brašnom i razvite na željenu debljinu.

Modlama različitih oblika vadite keksiće i ređajte u pleh prekriven pak papirom. Pecite, tačnije sušite na 175 stepeni oko 12 minuta.

Ohladiti, pa ukrasiti po želji topljenom čokoladom ili belancetom u boj (belnce umutiti sa šećerom u prahu, i dodati kap limuna).

Ostaviti osušene keksiće u limene kutije i jesti tokom praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari